Allt vi gör på nätet registreras. Trots att bevakningen ökar hela tiden tycks vi inte se något större problem med det. Det visar en ny studie från Karlstads universitet.
André Jansson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, har tillsammans med forskare från Stockholms universitet och SOM-institutet undersökt hur människor ser på internetövervakning. Genom enkäter och kvalitativa intervjuer har han kommit fram till att nätövervakningen inte är någonting som vi oroar oss speciellt mycket över.
– Vissa anser att det är ett pris som är värt att betala för de tjänster som man får ut av det, det är en orsak. Det andra är uppgivenheten, att man upplever att ”det är som det är” och att man inte tycker att man har någonting att dölja, eller att man inte tror att man har någon information som skulle vara intressant, säger André Jansson.
Denna oproblematiska syn på nätövervakningen bekräftar också ett mönster som forskarna har sett när de jämfört med andra internationella studier.
En annan anledning till att vi accepterar nätövervakningen, tror André Jansson, är för att det finns begränsat med alternativ till företag och kommersiella aktörer som Google och Facebook. De sociala medierna och våra internetvanor har också blivit en så självklar del av våra vardagliga rutiner.
Men vad är det då för risker som vi människor utsätter oss för när vi inte bryr oss om övervakningen på nätet? André Jansson tar upp risken med information som hamnar i orätta händer, både när det gäller företag och kommersiella aktörer, men även när det hamnar hos en annan privatperson, vilket kan föra med sig en ogynnsam situation.
– Det finns en del medieberättelser om hur framför allt yngre råkar illa ut, där de blivit uthängda och det har cirkulerat bilder på sociala medier. Du kan inte radera någonting och du har ingen kontroll över vad som händer med din information.
• Borde vi vara mer skeptiska än vad vi är?
– Jag tycker att det borde finnas en större medvetenhet kring detta. Det som har hänt i USA med Edward Snowden bidrar till en ökad medvetenhet och det är det absolut viktigaste. Det ska till mycket innan det finns någon alternativ kanal som Facebook och därför gäller det att ställa krav på aktörer som Facebook och Google. Det är viktigt att rikta kritik och lyfta den offentliga diskussionen, säger André Jansson.