Antalet svårt sjuka och dementa som vårdas på avdelningen Vågen (där Göran Söderströms fru Thea vårdas) varierar mellan åtta tio personer. De sju heltidstjänsterna som utgör personalstyrkan ska räcka till dygnet runt.

– Och samtidigt ska de sköta städningen, tvätt och ta vara på kvitton om de varit och handlat. Allt sådant administrativt arbete läggs numera på omvårdnadspersonalen. De har en väldigt stor arbetsbörda. Det är inte bara att gå till jobbet och sköta omvårdnadsbiten, konstaterar Margareta Styffe på fackförbundet Kommunal i Karlstad.

Anledningen till att personal­styrkan har krympt bero på att kommunen behövde spara pengar, uppger Margareta Styffe.

– Och då drabbar det personalen, för den största delen är lönekostnaderna.

Enligt Peter Nylander, verksamhetschef för Vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstads kommun, fungerar Resurscentrum Rosenbad och avdelningen Vågen i dag som ett korttidsboende. Men många av patienterna är långtidssjuka.

– Det beror på att vi måste belägga efter behovet. Vi har ett otroligt högt tryck på platser och måste se var det finns en sängplats. Vi omfördelar efter behov vi har, säger Peter Nylander.

Att den palliativa vårdavdelningen försvann förra året innebar att kommunen skar ner på antalet personal på avdelningen. Dessutom har man inte längre tillgång till de specialistläkare från landstinget som tidigare var knutna dit. De patienter som tidigare skulle fått plats på den palliativa avdelningen fördelas i dag över hela huset.

– I dag har vi enbart tillgång till primärvårdsläkarna, under dagtid och jour, säger Peter Nylander, som betonar att det faktum att korttidsvårdplatserna i dag även utnyttjas till långtids­sjuka är ett förhoppningsvis över­gående problem.

– Om några år, 2014-2015 öppnar Oskarslunds äldreboende. Och då får vi fler platser, säger han.