– Hur kan man få bygga så här? Om det hade hunnit byggas färdigt hade det funnits patienter inne i en låda av brinnande frigolit!
Peter Sörensen, länsombud i Svenska Byggnadsvårdsföreningen stod på andra sidan älven och såg hur byggnaden brann ned på en kvart.
– Jag såg ett betongskelett brinna som en fackla. Jag såg också att hela fastigheten är byggd av prefabelement bestående av frigolit.
Peter Sörensen ifrågasätter hur man kan få bygga så här. Särskilt när det gäller ett sjukhus.
– Det brinner ju på nolltid, det blev som en brinnande låda. Och vad var det i röken?
I tidningen Brandsäkert fanns i juni 2011 en artikel där cellplast beskrivs som en tickande bomb. Materialet blir allt vanligare trots att det bidrar till ett snabbt brandförlopp och utgör en fara för räddningstjänstens personal. Cellplasten är lättare och billigare än isolering av mineralull. Materialet kan smälta redan vid 100 grader.
Inom Brandskyddsföreningen har man gjort en studie av problemen kring cellplast och menar att kunskapen om cellplastens brandegenskaper är bristfällig inom byggbranschen. De lösningar som finns ger inget skydd under byggskedet då cellplasten är exponerad, enligt Ville Bexander, brandingenjör och rådgivare inom byggnadstekniskt brandskydd på Brandskyddsföreningen.
Boverket säger i sina byggregler att plastbaserade isoleringsmaterial kan användas i en del byggnader även om räddningsinsatsen försvåras och byggnadskonstruktionen kan få skador som inte går att reparera. Boverket prioriterar skydd för personskador vid brand och säger att det är byggherrens ansvar att avgöra nivån på sitt skydd av egendom.
Brandskyddsföreningen har velat ha stramare byggregler medan Boverket och Sveriges Tekniska forskningsinstitut har ansett att dagens tester och regler räcker, samtidigt som man hänvisat till behovet av ny forskning och bättre information.
Enligt Boverkets regler ska cellplasten vara isolerad på båda sidor av ett material som inte är antändligt. Det finns regler för inom vilken tidsrymd branden inte ska sprida sig mellan brandceller och mellan byggnader men det finns inga regler för hur väl bygget ska stå emot en brand under själva bygget.
Dåvarande Räddningsverket gjorde år 2008 en utredning av ett antal bränder med brännbar isolering och i rapporten från samma år konstateras att de som beställer materialet ofta är ”förvånansvärt okunniga om hur materialet brinner”.
Det finns företag som arbetar med tekniska lösningar som ska kunna minska cellplastens benlägenhet att brinna.