Det var den 25 maj som paret, som är i 30-årsåldern och från en annan ort än Karlstad, hade sitt bröllop. Den borgerliga vigselförrättaren skötte sitt uppdrag och de hade inget att anmärka på.

Men en tid senare skulle kvinnan kolla om hon behövde ordna ett nytt pass, eftersom hon bytte namn. På Skatteverket ställde man sig dock frågande. De hade inte fått något vigselintyg, vilket ligger på förrättaren att skicka in.

– Jag kontaktade honom, och han sa att han var säker på att han skickat in handlingarna men att han skulle kolla för säkerhets skull. Sen hörde jag inget mer, berättar kvinnan för VF.

Under juli och augusti försökte hon flera gånger att komma i kontakt med förrättaren, både via telefon och sms, men utan framgång. Till slut vände hon sig till Karlstads kommuns kontaktcenter.

– Då lyckades de spåra honom, och det kom ett långt sms där han bad om ursäkt och skulle försöka lösa problemet. Men när jag kollade häromdagen hade Skatteverket fortfarande inte fått några handlingar.

Hon fortsätter:

– Det här skulle ju kunna ställa till stora problem. Om – gud förbjude – nån av oss skulle dö, räknas vi då som gifta eller inte? Arvsrätten enligt sambolagen är ju inte alls lika heltäckande. Och vad hade hänt om vi inte av en slump kollat upp det här med Skatteverket? När hade det då upptäckts?

Vigselförrättaren säger till VF att det hela handlar om otur och olyckliga omständigheter:

– Jag vet att jag skickade intyget, så det måste försvunnit i postgången på något sätt. Sedan blev det semestertider och jag var borta på en längre resa utomstädes.

• Men är det inte ditt ansvar att säkerställa att handlingarna kommer till Skatteverket?

– Jo, visst är det så. Jag har också kontaktat verket, och de skulle återkomma till mig. Men sen har jag inte hört något mer.

• Tänker du ta tag i det här ordentligt nu?

– Ja, jag ska göra allt jag kan för att rätta till det här.

Tillsynsansvaret för de borgerliga vigselförrättarna ligger på länsstyrelsen, och där konstaterar Gith Nilsson att man startat ett tillsynsärende:

– Det är självklart inte acceptabelt att det tar så här lång tid. Även om förrättaren faktiskt skickade handlingarna är det uppenbart att de inte kom till Skatteverket, och då ska man skyndsamt rätta till det. Vi har möjlighet att dra in förordnandet, men vi ska förstås höra förrättarens version först.