I anmälningar till Skolinspektionen radar de upp exempel på kränkningar, usel planering och en allmän ovilja att ta itu med problemen.

– Våra barn far illa och ingenting händer, säger en mamma till VF.

Det är sammanlagt tre föräldrar som i sina respektive skrivelser till Skolinspektionen målar upp en dyster bild av naturbruksgymnasiet, det idylliska läget till trots. Gemensamt för deras barn är att de har olika särskilda behov, som exempelvis läs- och skrivsvårigheter.

Detta har dock inte skolan tagit på allvar, menar de. Och konkreta exempel saknas inte. Det handlar om allt från direkta kränkningar från lärare – en flicka ska ha fått höra att hon var utvecklingsstörd – till otydliga scheman och inaktuella åtgärdsplaner.

En talande incident utspelades i samband med en praktikperiod, där en elev lämnades utan handledare. Detta påpekades, men ingenting hände. Det hela slutade med att eleven kollapsade och fick föras till sjukhus.

En annan elev har under hela hösten lovats information varje vecka om schemaändringar, men inte en enda gång har det fungerat. Alla lärare skulle dessutom enligt en uppgörelse informeras om elevens diagnos. Inte heller det har blivit av fullt ut, vilket orsakat flera problem med ifrågasättande lärare och praktikhandledare.

Till detta ska läggas miljön på elevhemmet, som enligt anmälarna periodvis varit under all kritik. Grisigt, nedsmutsat, dålig lukt och döda råttor har påträffats i köket.

VF har pratat med en av mammorna, som vill vara anonym av hänsyn till barnets situation på skolan. Hon ifrågasätter skolledningens brist på förståelse och vilja att ta itu med problemen:

– Min känsla är att det är strukturellt betingat, det sitter på nåt sätt i väggarna att skolan kan inte ha fel och eleverna ska bara hålla tyst och vara nöjda med vad de får. Rektorn ställde sig nyligen inför hela skolan och sa att det är en smutskastning som pågår. Men vi agerar ju bara för våra barns bästa, och det vi begär är vad de har rätt till enligt lagar och regler.

Hon fortsätter:

– Våra barn far illa, och det blir inte bättre. Nu sätter vi vårt hopp till Skolinspektionen. Dessutom har vi skrivit till kommunens gymnasienämnd som bör få veta hur det fungerar, även om det här är en friskola och det inte är deras ansvar, säger en av mammorna till VF.