Utställningen hos Galleri Bergman ska alltså tala för sig själv. Det är bilder som han tagit med sin analoga storformatskamera, de flesta från ett nyligen avslutat besök i Aten.

Han tycker bäst om att fotografera med storformatskameran som tar bladfilm i storleken 10 x 12 centimeter. Diabladen skickar han för framkallning till det enda kvarvarande fotolabbet i Sverige, sedan scannar han in bladen.

– Det är inte kul med digitalkamera, det är möjligt att kvalitén skulle bli bättre, men jag tycker om det stora formatet. Jag tar bara en bild av varje ögonblick, eftersom varje bild kostar 350 kronor.

– Det här är nog en av de otäckaste bilder jag tagit, konstaterar han om fotot med en man som står i skuggan och pratar med två flickor.

Han berättar att bilderna är arrangerade i den meningen att han kan be människor att ställa sig på ett visst sätt när han ska ta bilden.

– Men jag vill inte att bilderna ska kännas arrangerade. Ibland handlar det bara om att vänta ut folk.

Oskar Kardemark är nog mest känd för en bredare allmänhet genom projektet Familjealbum på Värmlands museum, där han visade 370 bilder från värmländska familjealbum från 1920 och fram till idag.

Annars är han, i motsats till många andra fotografer, inte så intresserad av projekt.

– Jag lever mitt liv och har kameran med mig överallt. Och jag är en riktig nörd, jag älskar att titta på bilder; en del andra vill ju ha en helt ren palett, men så’n är inte jag.

Utställningen hos Galleri Bergman pågår till och med 22 december.