I samband med att Karlstads kommun gräver upp Östra Torggatan för att byta rörledningar medverkar arkeologer från Värmlands museum. De är där för att kolla efter fornlämningar, och utanför gamla badhuset i korsningen med Norra Strandgatan blev det jackpot.

– Vi hittade kajlämningar i början av november. Vi hade hoppats på att hitta den här hamnen, för vi hade noterat att den fanns på en karta från 1770. I dag ligger den ju väldigt långt in på land, säger arkeologen Hans Olsson på Värmlands museum.

Nu ska delar av en stock skickas iväg för att försöka se vilket år träden fälldes. Resultatet från den undersökningen kan dröja ett halvår.

– Det har grävts rörledningar och kablar i centrum under lång tid, så mycket är förstört. Men kajkanten var väldigt välbevarad. Det är väldigt sällan vi hittar den typen av konstruktioner. Ur historisk synpunkt är det här jätteroligt, särskilt med tanke på att en mycket stor andel varor till och från Värmland skeppades ut från Karlstad under flera hundra år, säger Hans Olsson.

När hamnen anlades är svårt att sia om, men han tippar att den slutade användas under 1800-talet när Sandgrund bildades.

– Den kan ha funnits innan staden grundades 1584. En gissning är att det sedan förts med en massa sand som gjorde att östra hamnen slammades igen och inte gick att använda längre.

Nu jobbar arkeologerna med att försöka hitta nedtecknade uppgifter i olika arkiv. Det har än så länge inte hittats några fynd som avslöjar vad hamnen använts till.

– Vi ska försöka ta reda på vad som skeppats och om den använts till lokal trafik eller båtar utifrån. Man kan tänka sig att hamnen har figurerat i samband med olika sorters frakter av varor, säger Hans Olsson.