Ras- och skredrisken i området kring Norsälven, som för ett antal år sedan, tvingade flera bosatta att lämna sina hem, ska nu undersökas närmare av Statens geotekniska institut, SGI. Leif Gustavsson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Värmland, berättar att det är starten på ett nationellt arbete där man kommer att undersöka elva utsatta vattendrag i landet.

– Resultatet kommer att vara jättenyttigt för oss, det hjälper oss att kunna planera eventuella nybyggnationer och se över de befintliga. Det blir också till stor nytta för andra områden, till exempel kring Klarälven, och ger ett väldigt viktigt underlag för planering i stort, säger han.

En kartering av området gjordes för länge sedan, berättar Leif Gustavsson, men att den nu behöver uppdateras.

– Dels börjar den bli gammal nu och dels finns det bättre teknik i dag. Det finns så mycket mer man kan göra i dag som man inte kunde förr.

Leif Gustavsson vill poängtera att SGI:s arbete inte handlar om att det finns någon nyupptäckt risk för ras.

– Målet är inte heller att hitta potentiella ställen som boende måste flytta från, utan ett underlag för framtida planering.

Arbetet med Norsälven har nu dragit igång och arbetet kommer att bestå av en kombination av analyser och arbete i fält för att titta på de jordarter som finns, vattendrag och hur brant det är. Arbetet med att undersöka de elva vattendragen beräknas ta upp mot tio år.

Leif Gustavsson ser positivt på SGI:s kartläggning.

– Det finns ju en potentiell tragik i det här, vilket vi har sett när människor tvingats flytta, och därför känns det väldigt bra att få ett bättre underlag för framtida samhällsplanering. Det ska bli väldigt spännande att få det färdiga underlaget, säger han.