Det handlar om en investering på 78 miljoner kronor. Alltså en betydande investering och dessutom en investering som har stötts och blötts under många år i Karlstad, utan att man har kommit fram till vad som egentligen är lämpligast.

I en nyligen genomförd analys av biogasinvesteringen konstaterar kommunens tjänstemän att det är högst tveksamt om det går att få någon ekonomi i en dylik anläggning. Exemplen från andra håll i landet pekar mot mångmiljonförluster och risken är stor att det skulle bli så även i Karlstad. Enligt beräkningarna skulle investeringssumman behöva skrivas ned med 34 miljoner kronor om anläggningen bara skulle behandla det matavfall som finns i Karlstad, vilket tjänstemännen anser vara ”ekonomiskt orimligt”. Man konstaterar också att miljövinsterna med en egen anläggning – i förhållande till att som idag skicka iväg matavfallet för bearbetning i Jönköping – är ”mycket små”.

Trots det vill den politiska majoriteten gå vidare med beslutet.

– Vi vill ta ett beslut i den här frågan nu så att vi kan gå vidare med arbetet. En biogasanläggning i Karlstad har diskuterats i väldigt många år och ambitionen är att vi nu ska kunna få till ett investeringsbeslut, säger Per-Samuel Nisser (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt Lena Melesjö Windahl är det inget stort fel på idén om en biogasanläggning, den ställer sig S bakom, men däremot är lönsamhetsfrågan avgörande.

– Får man inte volym i matavfallet och får in fler aktörer så är det kanske ingen bra idé. Vi vill se att det finns andra kommuner som är villiga att vara med för att vi ska gå vidare, säger hon och påpekar att Socialdemokraterna redan i november gjorde en skrivelse om saken.

– Och den har vi inte fått något svar på. Vi vet inte om det finns några andra kommuner som är med på tåget och vi har ännu inte fått något beslutsunderlag i frågan. Det är beklagligt när det gäller en så här stor investering, säger hon.

Enligt Per-Samuel Nisser så anser man även från majoriteten att det är avgörande att man får med sig fler kommuner i satsningen.

– Får vi inte med andra kommuner så blir det väldigt svårt att få ekonomi i verksamheten.

Finns det några andra kommuner som är intresserade då?

– Nej. Inte i nuläget nej.

Men är det då rimligt att man tar ett så här stort investeringsbeslut om villkoret är att andra är med?

– Det tycker jag, för innan någon spade sätts i backen så kommer kommunen att få säga sitt igen och besluta om vi ska gå vidare

Fast så gör man ju aldrig annars. Ni tar ju inte beslut om att bygga tak på Tingvalla om förutsättningen är att man har sponsorer. Då hittar man ju sponsorerna först. Eller?

– I det här fallet tycker vi att det är rätt att göra såhär. Vi vill få tempo i frågan.

Vad säger du om att oppositionen inte tycker att de fått någon information?

– Tja, det ingår väl i deras strategi att säga så. Lena Melesjö vet mycket väl vad vi har tänkt oss. Det fick hon reda på redan innan jul.

På tisdag tas ärendet upp i kommunstyrelsen och på torsdag tas det i fullmäktige. Våren 2014 är satt som byggstart och hösten 2015 hoppas man att anläggningen ska kunna vara i drift.