Nyligen fick de ett förslag från kommunen om en tomt på Kronoparken där de skulle kunna bygga en större moské. Nu hävdar kommunen att den bör byggas i centrala Karlstad i stället för på Kronoparken. Medlemmarna är otåliga och vill komma vidare i frågan men tycker att de stöter på motstånd.

– Det är helt orimligt, det förstår väl alla att vi inte har råd med lokaler i centrum. Vi har jobbat för att få en bra dialog med kommunen i alla år, men det verkar som om de inte ens kan komma överens sinsemellan, säger Rauf Ahmadi.

Det är trångbott i moskén på Kronoparken i dagsläget. Föreningsmedlemmarna är vana att flytta runt och har haft lokaler på diverse ställen tidigare.

Laila Palani är vice ordförande för kvinnoföreningen som också är med och driver moskén. Hon öppnar dörren under fredagsbönen och det är uppenbart att det är ont om plats. Under helgerna samlas flera hundra män i böne­salen och på kvinnornas sida av moskén har man som mest ett 50-tal kvinnor plus barn under sju år.

Hon berättar att det enligt tradition är viktigt att ha tillgång till vatten för att tvätta sig innan man går in i bönesalen. Moskén ligger för nuvarande i Solareturens gamla lokaler och där är det begränsad tillgång till badrum och toalett med handfat och kran.

– När vi har ramadan finns det knappt plats alls. Då är det kö till badrummet innan bön.

Föreningen har jobbat länge för att hitta en permanent lösning och var positiva till förslaget om tomten.

– Men kommunen ger oss omöjliga val och ärendet hänger i luften. Vi är missnöjda med hur de har hanterat frågan. Vi vill att kommunen ska vara delaktig för moskén är viktig och fyller en betydelsefull funktion för många medborgare, påpekar Rauf Ahmadi.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Per-Inge Lidén (MP) hävdar att det handlar om rekog­noseringsarbete i ärendet och att kommunen fokuserar på integrationsfrågan. Han anser inte att kommunen sätter sig på tvären särskilt mycket.

– Det är egentligen två saker som behöver vägas ihop. Det ena är att föreningen ska få närhet och rätt läge. Det andra är att vi ska ha en blandad stad, att det blir integration. En moské som ligger centralt blir öppen för alla på ett annat sätt. Vi är inte låsta vid ett nej till lokal på Kronoparken men vi vill undersöka andra möjligheter också. Jag förstår argumentet, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till, säger Per-Inge Lidén.

– Vi får väl lov att köpa en villa någonstans och bygga om den till moské om det fortsätter såhär. Var fjärde år får vi uppmärksamhet, sedan glömmer man bort oss, säger Rauf Ahmadi besviket och skakar på huvudet.