Landstinget fattade förra våren beslut om att köpa in en ambulanshelikopter, en investering som inklusive akutläkarbas beräknas till cirka 100 miljoner kronor. Placeringen blir till en början vid Karlstads flygplats, men ambitionen är att i sinom tid flytta basen till Blåljusbyn vid Sandbäcken. Där polis, räddningstjänst och ambulansgarage redan finns etablerade.

Karlstads kommuns stadsbyggnadsnämnd har därefter tagit fram ett planprogram för Blåljusbyn med helikopterbas. Redan där listades en lång rad bekymmer. I sitt yttrande till planprogrammet späds det nu på av teknik- och fastighetsförvaltningen.

• Bullret: beskrivs som ”mycket oroande”, i synnerhet för de som jobbar i närheten av basen. Vid start och landning går det inte att föra samtal ens inomhus, och räddningstjänsten har en hel del övningsverksamhet utomhus. Även friluftsområdet I2-skogen drabbas hårt.

• Markanvändning: I ett område på 9 000 kvadratmeter kommer man inte att kunna bygga högre än 7-11 meter. Akutläkarbasen skulle dessutom försvåra en framtida utbyggnad av brandstationen och övningsområdet intill.

• Framtida dubbelspår för järnvägen: redan med dagens befintliga spår är marginalerna till kontaktledningarna väldigt små. Om helikopterbasen etableras skulle ett ytterligare spår bara kunna byggas väster om dagens spår. Vilket orsakar andra problem.

Teknik- och fastighetsdirektören Hans Wennerholm:

– Vi har tittat lite mer på de långsiktiga konsekvenserna, hur en sån här etablering begränsar kommunens möjligheter på olika sätt. Och det är ju tydligt att så blir fallet. En hel del saker behöver utredas ytterligare.

• Borde man från början ha utrett alternativa placeringar för helikopterbasen?

– Svårt att säga, det blev ju snabbt ett stort fokus på att komplettera Blåljusbyn med helikopterbasen. Det är lätt att vara efterklok. Kanske tänkte man att en helikopter går upp och ned på en platta, men det måste ju betraktas som ett flygplats med flygkorridorer. Med allt vad det innebär.

– I slutändan får man väl väga alltihop mot de fördelar som en central helikopterbas medför, med snabba utryckningar och fler räddade liv.

Fotnot: Teknik- och fastighetsnämndens politiker tar ställning till yttrandeförslaget den 22 januari.