Från 23,7 miljoner kronor back 2012 till sju miljoner kronor plus 2013. Nedskärningarna inom Karlstads gymnasieskolor har gett resultat i kassan. Nu vill gymnasienämndens ordförande satsa på höjda löner och fler lärare.
I gårdagens VF flaggade Lärarnas Riksförbund för en ohållbar arbetssituation för Karlstads gymnasielärare. Ett 50-tal lärare har fått sluta sedan höstterminen 2013 och de som är kvar går på knäna för att orka med stressen. Nu visar det sig att gymnasieförvaltningens personalnedskärningar bidragit till ett plus i kassan.
– Från att ha varit i ekonomisk obalans ligger vi nu på sju miljoner plus gentemot budget för 2013, men efter avbetalning av gamla skulder då vi förbrukade mer än vi skulle blir det ett överskott kvar på 300 000 kronor. Skulderna ska klaras ut under nästa år. De pengar vi får över ska vi satsa på kvalitet för eleverna och höjda lärarlöner som ambition på sikt, säger Göran Nilsson (M), ordförande i Karlstads- Hammarös gymnasienämnd.
2012 hade gymnasieförvaltningen ett underskott på 23,7 miljoner kronor. Nu har avvecklandet av Tullholmsgymnasiet för omkring ett år sedan varit med och vänt på steken. 2013 landade resultatet på plus sju miljoner kronor och nedläggning av Hammarögymnasiet till sommaren beräknas spara ytterligare 19 miljoner kronor från och med 1 juli. Detta genom minskade lokalkostnader, bättre utnyttjande av personal och samordning av resurser.
• Kan det bli aktuellt att skjuta till pengar för att anställa fler lärare igen?
– Går elevkullarna upp och ner får man anpassa sig efter det. Men min ambition är att vi på sikt ska ha en högre lärartäthet än vi tvingats till nu. Vi kan inte se när det blir av fullt ut. Det kommer bli ökade kostnader när vi flyttar Hammaröelever in till Karlstad. Jag prioriterar gärna bättre pedagoger istället för tomma klassrum. Mer personal i skolorna måste vi vara tydliga på, för det är så man lär sig, säger Göran Nilsson.