– Det känns bara tråkigt. Vi hade hoppats att vi i alla fall skulle ha fått lika mycket som i fjol, eller åtminstone en motivering varför man sänker stödet så kraftigt, säger Insolvens ordförande Lena Nordquist.

– Det vi får nu räcker inte ens till hyran. Det blir nedläggning om inte det sker ett under, som att vi skulle hitta någon sponsor. Men folks attityder mot skuldsatta gör det svårt, man tror att det är som i Lyxfällan på tv att de har köpt för mycket på kredit. I verkligheten handlar det om folk som hamnat i livskriser.

Lena Nordquist säger att Insolvens under de nio år man funnits i Karlstad har hjälpt omkring tusen personer att komma ur svårigheter som drabbat dem på grund av överskuldsättning.

• Vad händer med sådana människor om ni försvinner?

– De får klara sig själva, kan man hoppas. Men det händer att människor med stora skulder inte ser någon annan utväg än självmord. Och alla inte vill gå till kommunens skuldråd­givning – vi har till och med haft personer som själva jobbar i kommunen och inte vill gå och söka hjälp hos sina arbetskamrater…

I nämnden var meningarna delade om neddragningen av anslaget till Insolvens.

– Socialdemokraterna ville ge dem mer pengar genom att minska på stödet till andra föreningar. Men majoriteten tyckte att de tjänstemän som utrett fördelningen gett ett väl underbyggt förslag, säger nämndens ordförande Johanna Larsson (M).

Hon motiverar den kraftiga minskningen av stödet till Insolvens på flera olika sätt. Ett är att nämnden antagit riktlinjer om att inte betala ut pengar till löner, ett annat att Insolvens sysslar med opinionsbildning, och ett tredje att kommunen har byggt ut sin egen budget- och skuldrådgivning så att behovet av Insolvens ”som komplement” är mindre.

– Vi nekar ingen hjälp hos kommunen, men om någon inte vill gå dit så tycker jag det är bra att det finns en annan aktör, och varför Insolvens inte skulle kunna hitta någon annan sponsor förstår jag inte.

– Jag kan också säga att vi har haft ett bra samarbete med Insolvens tidigare, men att det inte är lika bra längre, säger Johanna Larsson utan att gå närmare in på anledningen till det.

Den 26 mars har Insolvens årsmöte och då avgörs föreningens framtid. Men att ha någon meningsfull verksamhet för de 135 000 kronor som kommunen anslagit i år tror Lena Nordquist inte är möjligt.

– Kamratstöd och besök hos hjälpsökande går inte. Vi skulle kanske kunna tala med folk i telefon…