Det senaste halvåret har sju legitimerade sjuksköterskor sagt upp sig från akutmottagningen, både erfarna och de med ett års erfarenhet.
– Men vad vi vet handlar det inte om massuppsägningar eller organiserade uppsägningar. Många av dem som sagt upp sig ska börja jobba på ambulansen som utökat med ett 30-tal sjukskötersketjänster, säger Lena Bäckman, verksamhetschef för akutkliniken vid CSK.
Vid akutmottagningen på CSK finns 48 legitimerade sjuksköterskor. Att så pass många försvinner inom loppet av kort tid märks.
– Det tar ett tag innan man har arbetat in sig. Men alla som börjat på akutmottagningen nu är inte nya i yrket, säger Lena Bäckman. De får inskolning och introduktion, det är klart att det märks innan man blir varm i kläderna.
På flera håll i landet har det förekommit massuppsägningar som varit organiserade.
– Men vad vi vet så handlar det inte om här, säger Lena Bäckman.
Sex av dem har gått till ambulansverksamheten som ligger inom samma division som akutmottagningen och det är inte helt ovanligt att man går från akutmottagningen till ambulansen.
Ambulansverksamhetens omorganisation innebär att man infört så kallat delat dygn vilket kräver mer personal.
Akutmottagningen som arbetsplats har ett högt tempo vilket är slitsamt. Man har även ökat patientantalet med nio procent de senaste två åren samtidigt som ombyggnationen av akuten har genomförts under pågående verksamhet.
– Det är klart att detta sliter på personalen men i samband med att ombyggnationen nu är klar kommer vi att införa ett nytt arbetssätt som vi hoppas ska förbättra arbetssituationen.
– Vi har ännu inte plockat frukterna av detta.
Trots att det är brist på sjuksköterskor både nationellt och i Värmland har man lyckats anställa nya medarbetare. Det är däremot bekymmersamt med semestervikarier.
– Men sjuksköterskebristen finns i hela landet så vi ska inte säga att den inte är ett problem i Karlstad. Och om en verksamhet kräver 30 tjänster så är det något som påverkar annan verksamhet.