Missing People växer så det knakar, men ändå behövs det fler eldsjälar som är villiga att lägga ideell tid och kraft på att hitta försvunna människor. Av den anledningen hölls ett informationsmöte i Karlstad under onsdagskvällen.
– Det är aldrig kul att vara med, men det är viktigt att hitta folk. Det är ju hemskt för anhöriga, säger Ingrid Sligman, medlem i Missing People.
Hon är en av 25-talet personer som tidigare deltagit i skallgångar och som slöt upp i den Gamla Wermlandsbanken i Karlstad på onsdagskvällen för att få mer information om organisationens behov. Mötet hölls för att toppa intresset för att engagera sig.
– Det är inte svårt att hitta sökare – tvärtom. Men det är mindre lätt att få folk som är beredda att jobba aktivt och ge järnet i ledande funktioner, förklarar Kenneth Söderlund, pressansvarig och vice ordförande i Missing Peoples riksorganisation, som höll i mötet.
I Värmland finns det i dag flera vakanta positioner som gruppchef, administrativ chef och operativ chef. Önskvärt är att de som anmäler sitt intresse har ledaregenskaper och är beredda att jobba i team. Även terrängkunskap kan vara praktiskt.
– Resten utbildar vi inom. Det handlar om att kunna bilda patruller och få ut dem så fort som möjligt, att ha kontakt med anhöriga och att vara övergripande ansvarig, berättar Kenneth Söderlund.
Per Helsing är engagerad som assisterande operativ chef i Värmland och har ryckt ut på skarpt läge tre gånger under de senaste tre månaderna.
– Det senaste fallet var i Sunne när en person försvann efter att ha kört i diket. Vi hade ett annat fall i Ölme där en försvunnen man hittades levande av polisen efter vår slutgenomgång. Han fanns i det område som vi såg som mest intressant, berättar han.
• Ska man vara extra stresstålig för att orka vara med och leta?
– Det händer att vi går ut och varnar för att det kan hända att vi hittar något obehagligt, så folk vet det innan. Vi har tillgång till krisstöd via försäkringsbolag och präster och andra samhällsresurser. Vi vill egentligen aldrig ha med anhöriga ut.
I Värmland ingår 800 personer i Missing Peoples skallgångsregister. De som kan hjälper till och letar när det skickas ut sms om sökinsatser. Inom länet har 15-20 insatser gjorts under det senaste året.
– Vi hoppas att fler av de i registret vill bli mer aktiva så vi får mer kontinuitet och inte tvingas säga nej till saker, säger Per Helsing.
Carin Kvarforth är administrativ chef och var med och startade upp Missing People Värmland i augusti 2012.
– Man kan göra skillnad om man tar sig tid. Det känns jättebra att polisen ser oss som en resurs och att vi kan hjälpa till, speciellt när det finns möjlighet att rädda liv. Det är fantastiskt att vi växer, vi är beroende av våra sökare och vi kan bli hur många som helst, säger hon.
Varje år anmäls 7 000-8 000 personer som försvunna i Sverige. Av dessa kräver 200-300 en sökinsats. De flesta påträffas, men 20-30 personer hittas inte.
– Det är därför det är viktigt att vi finns. En vanlig reaktion vi får är ”oj, så många det försvinner”, men så här har det alltid varit. Det blir bara mer påtagligt för att det syns mer, säger Kenneth Söderlund.