Det var det sjätte länet som de båda herrarna besökte sedan de utsågs till uppdraget av regeringen. Lars Stjernkvist tyckte att två saker är extra tydliga i Värmland.

– Man betonar vikten av en jämnare fördelning – då små kommuner får stor tillströmning av flyktingar så innebär det stora utmaningar. Och man framhåller att samarbetet med staten måste fungera från första dagen, man gör inte skillnad på dem som söker asyl och de som har fått uppehållstillstånd. Här finns vad vi diplomatiskt brukar kalla ”förbättringspotential”…

Brist på bostäder för dem som får stanna i Sverige är själva grundproblemet som fick regeringen att tillsätta de båda samordnarna. De konstaterar att det tar tid och är komplicerat att bygga nya bostäder, och att man alltså måste hitta nya lösningar.

– I dag bor ensamkommande unga män ofta i så kallade HVB-hem, som tidigare fanns till för ungdomar med sociala problem. Kraven på sådant boende stämmer inte in på de unga flyktingarna, som ofta är väldigt kreativa och drivande. Det borde inte vara omöjligt att anpassa reglerna bättre till dem, tycker Lars Stjernkvist.

Han framhåller att han upplever attityden från kommunerna som mycket mer positiv än för 15 år sen, då han reste runt ungefär som nu fast i egenskap av generaldirektör på Migrationsverket.

– Då var det många som sa ”nej, vi vill inte ta emot några flyktingar”. De som säger så i dag kan räknas på ena handens fingrar. Fler kommuner är beredda att göra mer, problemet är den stora tillströmningen som gör att i dag 11 000 sitter fast på asylmottagningar fast de borde komma ut i samhället och komma i gång med sitt nya liv.

Gunnar Hedberg, som varit kommunalråd i Uppsala men är uppvuxen på en ort i Norrland där befolkningen mer än halverats på de senaste 40 åren, framhåller också vilken betydelse invandrare kan ha i delar av Sverige som håller på att avfolkas.

– I bygder där de yngre flyttar och befolkningen blir allt äldre behöver vi fylla på med folk i arbetsför ålder, det är livsviktigt för kommunerna, säger Hedberg.

I början av augusti ska de båda samordnarna lämna en slutrapport till regeringen. Landshövding Kenneth Johansson, som var värd för deras möte med Värmland, gjorde en positiv sammanfattning:

– Det finns yta, det finns stort hjärta och stort engagemang, vad vi behöver är samverkan över myndighetsgränser.