– Det låter som ett helt galet upplägg, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på Uppsala universitet.

I torsdags beslutade kommunfullmäktige – efter långa diskussioner – att man ska bilda ett nytt kommunalt bolag, som tillsammans med näringslivet ska arbeta för infrastruktursatsningar och främja utvecklingen i Värmland. Det är bara ett problem med det nya bolaget.

Med all sannolikhet strider det mot kommunallagen.

– Det mest uppenbara är kanske att man riktar in sig på att det ska främja utvecklingen i hela Värmland, och det är inte tillåtet enligt kommunallagen, säger Olle Lundin.

Brottet mot kommunallagen sägs egentligen redan i bolagets namn – Värmlands Näringslivsutveckling och inte Karlstads Näringslivsutveckling – och det förstärks även av kommunens egna pressmeddelande i frågan där bland annat kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) säger:

– Det här är ett starkt önskemål från näringslivet i Värmland.

I pressmeddelandet skriver kommunen även att ”Vi vill skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar tillväxt i länet” och att man ska arbeta med ”kommunikationer till och från Värmland”. Vidare skriver man att ”Huvuduppdraget för det nya bolaget blir att samordna och utveckla infrastruktur och kommunikationer till och från Värmland”.

Alltså inte Karlstad, utan länet, och det är enligt Olle Lundin helt uppåt väggarna rent kommunallagsmässigt.

– Det finns något som heter lokaliseringsprincipen och som innebär att man inte får arbeta med åtgärder som går utanför den egna kommunen, Man kan visserligen arbeta med infrastrukturfrågor, men det får inte handla om att främja infrastruktur för hela länet. Det är helt och hållet otillåtet, det råder det ingen tvekan om, säger han.

En annan, enligt Olle Lundin, uppenbar tveksamhet i det nya bolaget är ägarformen och vilka insatser de olika parterna går in med. Där är det sagt att Karlstads kommun från början går in med 14,5 miljoner av det totala aktiekapitalet på 15 miljoner, eftersom näringslivsparterna i nuläget inte har möjlighet att gå in med mer än drygt en halv miljon kronor.

Trots det ska näringslivet äga 51 procent av bolaget och kommunen blott 49 procent.

– Det verkar som att kommunen ger bort bolaget, vilket ju låter helt galet. Det är dessutom absolut inte tillåtet enligt kommunallagen, säger Olle Lundin.

Olle Lundin ifrågasätter även poängen med det nya bolaget, eftersom Karlstads kommun, liksom så gott som alla andra kommuner, redan arbetar med näringslivsfrågor, etableringsfrågor och kommunikationsfrågor genom sitt näringslivskontor.

– Hela idén med det här bolaget låter väldigt, väldigt konstig. Någon kommunmedborgare borde verkligen överklaga det här beslutet, det borde inte vara särskilt svårt att få rätt, säger han.