I november gjorde länsstyrelsen en framställan till Karlstads kommun angående flyktingmottagande och mottagande av ensamkommande barn. I framställan påtalas behovet av att skriva en ny överenskommelse mellan kommunen och Migrationsverket avseende ett utökat mottagande.

Enligt nuvarande avtal ska Karlstads kommun ta emot högst 100 flyktingar och tio ensamkommande barn per år, den uppskattade anhöriginvandringen är på 25 personer. Länsstyrelsens nya framställan innebär 200 flyktingar och 40 ensamkommande barn och en uppskattad anhöriginvandring på 50 personer. Totalt innebär det en utökning från 135 till 290 personer.

När det gäller ensamkommande barn används en beräkningsmodell som bygger på nuvarande antal platser, tre, där länsstyrelsen vill att kommunen multiplicerar med fyra till totalt minst tolv platser. Dessa tolv platser ska i sin tur multipliceras med tre eller fyra för att få fram det antal barn som kommer att kunna tas emot. Beräkningsmodellen grundas på att varje barn upptar platsen endast under några månader varefter ett nytt barn tas emot. I praktiken innebär at att Karlstad förväntas ta emot ett 40-tal ensamkommande barn i stället för dagens tiotal.

Kommunens berörda förvaltningar och bolag har fått lämna konsekvensbeskrivningar för vad ett utökat mottagande kan innebära. Från Karlstads Bostads AB konstateras att situationen på bostadsmarknaden är besvärlig och att var femte ledig lägenhet redan i dag går till grupper med förtur. Men man bedömer att det går att teckna fler kontrakt 2014 än 2013 eftersom de nya studentlägenheterna blir färdiga.

Inom gymnasieförvaltningen, som ansvarar för SFI-utbildningen, ser man ett ökat krav på lokaler och lärarkompetens men lokalfrågan kan lösas genom undervisning på udda tider. barn- och utbildningsförvaltningen anser att det redan i dag finns ett behov av ökad kapacitet och samordning och ett större mottagande ökar behovet ytterligare. Förvaltningen föreslår en mottagningsenhet som bland annat arbetar framkommungemensamma riktlinjer, en kartläggning av skolbakgrund, kunskapsnivå och hälsa.

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen påtalar behovet av lägenheter, ökade administrativa resurser vilket beräknas kosta 1,3 miljoner kronor per år. I ett kort perspektiv täcks detta genom ökade statsbidrag men på längre sikt blir det svårare att täcka kostnaderna, enligt förvaltningen. Ett utökat mottagande av ensamkommande barn kräver att ett nytt asylboende öppnas.

Johanna Larsson (M) är ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden som behandlar ärendet i morgon, onsdag. Hon ville under måndagskvällen inte kommentera ärendet utan hänvisade till en pressträff som hålls i dag, tisdag.