Som VF skrev om i går kommer Karlstads kommun inom kort att ta beslut om att ta emot ungefär dubbelt så många flyktingar framöver.
– Mottagandet är en överlevnadsstrategi för Värmland, säger Maria Frisk (MP).
Karlstad hör i dag till den grupp kommuner i landet som tar emot minst antal flyktingar. Det, i kombination med ett ökat tryck från staten och en vilja att ta ansvar, gör att en fördubbling av mottagandet är aktuellt. Under en pressträff på tisdagen gick ledande politiker igenom syfte och mål med utökningen.
– Det är en överlevnadsstrategi för Värmland. Befolkningen har inte den tillväxt vi skulle vilja ha. Fler människor gör oss rikare och är ett måste i konkurrensen gentemot andra regioner. Jobb uppstår där människor finns. Mottagandet är ett tillväxtarbete, men vi vill även vara solidariska och hjälpa de som behöver hjälp, menar Maria Frisk (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Ännu har inget avtal skrivits under och det är oklart hur många flyktingar som verkligen kommer.
– Det beror på hur snabbt Migrationsverket ger uppehållstillstånd. Det handlar om max 40 ungdomar per år som söker asyl, men 20 är mer realistiskt. Utöver det ska vi ta emot omkring hundra fler vuxna som redan fått uppehållstillstånd, framför allt syrier, säger Johanna Larsson (M), arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande.
Planen är att kommunen ska fatta beslut i ärendet under april. Migrationsverket vill i sin tur via Länsstyrelsen ha klart med ett nytt avtal senast i juni. Mottagandet ska ske genom samverkan mellan myndigheter, landsting, kommunen och frivilligorganisationer och nu ska det läggas krut på att förbättra kontakten med näringslivet.
– Det behövs en öppnare attityd. Vi ska gå ut till företag och berätta att de ensamkommande ungdomarna finns och att de är kompetenta och behöver praktik. Många vuxna som kommer har hög utbildning, säger Johanna Larsson.
Enligt Maria Frisk skulle Karlstads nya avtal underlätta fördelningen inom länet, då det finns många kommuner tar emot fler flyktingar trots att de är mindre till storleken.
– Det är enklare för andra på grund av bostadsfrågan. Men vi har som målsättning att lösa det. Boenden är aktuella både i Karlstad och mindre orter i kommunen, säger hon.
– Det är viktigt och bra för alla att inte placera alla flyktingar på samma ställe ur integrationssynpunkt, och det är inte bara Karlstad som har bostadsbrist, poängterar Johanna Larsson.