Det märkliga är att det inte är mer än ett och ett halvt år sedan hon började, men hon säger att hon haft det i sig efter pappan, som var konstnär hemma i Sri Lanka när hon var liten.

– Vi hade inte råd att köpa leksaker, vi fick göra egna av naturmaterial.

Men när hon kom till Sverige 1999, gifte sig med Holger Torstensson och fick två barn, hade hon till en början inte tid att ägna sig åt konst, även om intresset och arvet fanns där.

– När barnen blev större fick jag mer tid och min man tyckte att jag hade talang.

En ettårig kurs på Ingesund blev den utlösande faktorn. Hon började göra konsthantverk av återvinningsmaterial och sättet som det gick till på var nytt även för skolan.

– Så nu har jag själv kurser där och så håller jag på med att göra djur av hönsnät och papper som ska ingå i scenografin till en föreställning på skolan.

Kläder, böjande hattar, skålar, fat, pennskrin, lampor, bordslöpare, stolar i läderbatik, konstfullt vikta blad i gamla böcker – idéerna bara väller ut och Samantha Torstensson letar hela tiden efter nya uppslag.

Hon tycker att det finns många fördelar med att använda återvinningsmaterial – lätt att få tag i och med stora möjligheter till färgstarka slutresultat.

– Jag älskar pistagenötter och av skalen går det att göra fina skålar.

– Och jag måste ju dricka en del öl så att vi får ihop kapsyler, skojar maken Holger Torstensson, som jobbar som miljökonsult hemma i Arvika och därmed är helt i fas med sin hustrus idéer om materialet.

Men att forma papper till pennskrin eller fläta skålar i papper tar tid och kräver tålamod, men det fina är att man har råd att misslyckas.

– Men det har inte hänt mig än och när jag vill ha omväxling målar jag tavlor, säger Samantha Torstensson, som även upptäckt ullen som konstnärsmaterial, det fanns inte på Sri Lanka.

Hon hoppas att skolungdomarna kommer och tittar på utställningen i Bibliotekshuset och upptäcker att man inte behöver låta bli att skapa saker i skolan bara för att det fattas pengar till konstnärsmaterial.

– Reklamblad, telefonkataloger och annat är ju helt gratis och så gör man ju en insats för miljön.

Hemma i Arvika har hon ett galleri där hon säljer sitt konsthantverk och sin konst och det är bara en bråkdel som får plats i rummet på Bibliotekshuset.

– Jag har många galna idéer som jag hoppas kunna utveckla. Folk undrar om jag sover nå’ngång, det gör jag, men det kommer nya idéer även då.

Samantha Torstensson är på Bibliotekshuset på torsdag för att berätta om hur hon gör och i veckan därpå ska hon vara på plats hela tiden. Hon hoppas att inte bara skolbarn utan även vuxna tänker efter när de ser utställningen, som pågår till och med 27 april.