Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén besökte i går Karlstad. Bland annat för att få en bild av det varsel som drabbar 75 av kommunens gymnasielärare.
– Det här är ett hårt slag mot lärarna och ett ännu hårdare slag mot eleverna, säger hon.
Nu har den nationella lärarkrisen kommit till Värmland. Det förkunnade Eva-Lis Sirén flera gånger när hon på fredagen mötte lärare på bland annat Nobelgymnasiet i Karlstad.
– Jag reser dagligen runt i Sverige och även med nationella mått mätt så är det här en oerhört stor neddragning.
Enligt Eva-Lis Sirén och de lokala representanterna för Lärarförbundet tar förvaltningen i för mycket. De menar att nedskärningarna inte står i proportion till det som behöver sparas.
– Det är en kortsiktig politik. Om sju år är elevkullarna större igen och då behövs lärarna. Men vem ska vilja bli lärare i framtiden när de behandlas så här? säger Eva-Lis Sirén och syftar både på nedskärningarna och på det förslag som handlar om att ledningen vill lägga på lärarna mer undervisningstid.
– Att en femtedel av en kår ska få sluta sänder en tydlig signal till dem som funderar på att söka sig till yrket, säger Johan Karlefjärd, ordförande för Lärarförbundet i Karlstad.
Eva-Lis Sirén berättar att hon under dagen i Karlstad har träffat flera förtvivlade lärare.
– Det som har berört mig mest är när jag möter erfarna och duktiga lärare säger till mig att de vill hoppa av yrket. I Sverige funderar cirka 80 000 lärare på att hoppa av. Ingen yrkeskår ska behöva ha så här höga krav.
Gymnasiedirektören Staffan Sjölund håller inte med om att man sparar för mycket.
– Mitt uppdrag som förvaltningschef är att anpassa mig efter den budgeten vi har och just nu har vi en befattningsövertalighet. Det hade varit bra at behålla alla lärare men jag är ålagd att ha en verksamhet i ekonomisk balans.