Konduktiv pedagogik som ett komplement till habilitering. Det är vad en föräldragrupp i Värmland vill ha till sina barn, som alla har en neurologisk funktionsnedsättning. Under onsdagen samlades ett tiotal föräldrar i Karlstad och ställde inbjudna politiker mot väggen och krävde svar.

Konduktiv pedagogik är ett pedagogiskt behandlingskoncept som fokuserar på kroppens helhet, någonting som inte erbjuds i Värmland i dag, menar föräldrarna.

– Konduktiv pedagogik finns i flera landsting i övriga Sverige men inte i Värmland, säger Anna Allvin, mamma till cp-skadade Gustav.

Till mötet kom Marianne Utterdahl, landstingsråd, och Jan Hultbäck, divisionschef för Hälsa, habilitering, rehabilitering för att ta del av föräldrarnas kritik och synpunkter.

Eftersom behandlingsformen inte erbjuds i Värmland tvingas föräldrarna i stället söka behandlingen i Göteborg, där de även får stå för behandlingskostnaderna och alla omkostnader själva. Johanna Hagmo, mamma till sexårige Samuel, berättar att hon betalar närmare 50 000 kronor om året, vilket också gör att hon aldrig har råd att ta semester.

– Det finns inget komplement till habiliteringen i Värmland så det är därför vi väljer att åka, säger Maria Skinnargård.

Föräldrarna upplever att barnen får alldeles för lite träning inom habiliteringen. En träning som är oerhört viktig i tidig ålder och efter olika operationer. Men några har till exempel endast erbjudits ett träningstillfälle på två år.

– På habiliteringen kan man få hjälpmedel och tips men sen får du göra allt jobb själv. Vi ser konduktiv pedagogik som träning och komplement, säger Anna Hagelin.

– Jag är bara mamma, jag är ingen sjukgymnast, påpekar Johanna Hagemo.

– Vi vill inte bli av med habiliteringen men när det gäller konduktiv pedagogik så finns det en helhetssyn för både kropp och hjärna. På habiliteringen har Nelli en sjukgymnast för handen, en för benen och så vidare. Man får ingen helhetsbild av sitt barn, säger Sara Andrén.

Enligt Marianne Utterdahl blir nu steg nummer ett att få upp frågan på agendan.

– Men det är ibland hårfint om det handlar om ett politiskt beslut eller inte. Men nu har vi fått den här frågan på bordet och jag är tacksam för att ni tar upp det och det här är någonting som vi får titta på, säger hon.

Jan Hultbäck håller med.

– Vi kommer att ha en dialog om hur vi ska göra med det här. Det är väl det enda jag kan säga säkert i dag – vi kommer att bry oss om frågan och ta den på allvar.