Häromdagen låg 433 värmländska fritidshus ute till försäljning – i mycket varierande prislägen. Från 75 000 kronor till 14 miljoner, om man nu vill kalla en herrgård ett fritidshus.
För länet i stort har dock priserna sjunkit något det senaste året.
Ja, maj är månaden då det på allvar börjar spritta i trädgårdsfingrar och hammockrumpor. I mäklarvärlden är det sedan länge vedertaget att då ska annonserna ut. En snabbtitt på samlingssidan Hemnet visar att 2014 inte är något undantag. Totalt ligger 433 fritidshus ute till salu, varav Torsby har tätpositionen med 72. I Munkfors finns dock bara två tillgängliga i skrivande stund.
Men det bör samtidigt sägas att kategorin är något ”flytande”.
– Det har blivit allt vanligare på senare år att fritidshus byggs ut och vinterbonas för boende året runt. I vissa fritidshusområden är det fler som är permanentboende än som har dem som renodlade fritidshus, säger Richard Jensen på Skandiamäklarna.
Priserna då, hur ser de ut?
Tja, om man går 18-20 år tillbaka i tiden har det verkligen hänt saker. Enligt Svensk Mäklarstatistik såldes det genomsnittliga värmländska fritidshuset för blott 70 procent av dess taxeringsvärde så sent som 1996. Först 2002-2003 matchade taxeringsvärde och försäljningspris varandra – och därefter stack det iväg rejält. 2010 nåddes kulmen, då snittpriset var nästan dubbelt så högt som taxeringsvärdet. Ett hus med ett taxeringsvärde på en halv miljon gick för 900 000 kronor.
Säljarens marknad, alltså.
– Men därefter har det legat stilla, och senaste året till och med sjunkit lite. Minus sex procent om man ser till länet i stort. Men det skiljer mycket mellan kommunerna. I Karlstad har priserna ökat med elva procent, konstaterar Richard Jensen.
En bidragande orsak till den långsiktiga prishaussen tror Richard Jensen är inflödet av tyskar, holländare och norrmän. Den värmländska orörda naturen lockar och priserna är fortfarande låga i kontinentalt perspektiv.
För den som är ute i fritidshusdjungeln och letar finns det dock fortfarande gott om pärlor. Richard Jensen rekommenderar att man sätter sig ned och funderar på några saker.
• Läge. Närhet till vattendrag drar automatiskt upp priset.
• Standard. Behöver man ha vatten och avlopp, eller klarar man sig med mulltoa? Är el ett måste? Kanske rentav bredband?
• Närhet till grannar. Avskildhet kan betyda oönskad påhälsning från klåfingriga tjuvar.
• Tid att slå till. Under försommaren ligger de bästa objekten ute, men om man väntar kan säljarna gå ned i pris. Läge att fynda, alltså.
– Dessutom är det smart att gå till banken och kolla om man får lånelöfte. Bankerna är hårda på handpenningen numera. När man väl hittar drömhuset kan det gå snabbt till affär.