Pellets som drivmedel, närhet till Karlstad och tillverkning av ”grön” asfalt – det är några av egenskaperna som gör NCC:s nya asfaltsanläggning i Alster till företagets första med miljövinkel redan från start.
– Genom bytet av uppvärmning släpper vi ut 85 procent mindre koldioxid än förut, säger marknadschef Jan Kallin.
85 procent är en så remarkabel siffra att vi genast måste försöka förstå vad det innebär.
– För varje ton asfalt man tillverkar med diesel som uppvärmning, släpper man ut 22 kilo koldioxid i luften, med vår pelletsbrännare blir det bara tre kilo per ton, förklarar Jan Kallin.
Eftersom asfaltsverket vid Alster beräknas producera runt hundratusen ton per år minskas utsläppet med totalt 1 900 ton mindre koldioxid om året.
– Det motsvarar utsläppet för cirka tusen bilar, jämför Jan Kallin.
En annan förändring för hållbarhet är att man tillverkar ”grön” asfalt enligt egen patenterad metod. I enkelhet betyder man inte behöver värma materialet lika mycket i tillverkningsprocessen, alltså minskar man energiförbrukningen. Förutom att man minskar energiförbrukningen med 30 procent så får man en bättre arbetsmiljö för asfaltläggarna genom mindre rök och lukt.
– Vi kan inte använda grön asfalt överallt – vissa specialbeläggningar kräver asfalt med annan sammansättning av polymerer men vi jobbar på att hitta mer miljövänliga metoder där också.
Placeringen av verket har också det gröna argument. Karlstad är den största konsumenten av asfalt i regionen, därför minskar det transportkostnaderna att ligga nära och så ligger verket vid den bergtäkt som levererar grundmaterialet sten. 20 år framåt har NCC kontrakt på att utvinna sten ur bergtäkten.
Bredvid asfaltsverket ligger ”miljöfabriken” en depå för olika återvinningsmaterial som matgjord, grus, flis – och asfalt. En del av den nytillverkade asfalten är återvunnen gammal asfalt, den går inte att värma till bearbetning direkt, istället värms stenarna så att den gamla asfaltskrosset mjuknar då det blandas.
NCC är först i Norden med att byta ut eldningsolja mot träbränsle vid asfaltstillverkning. Målet är att konvertera alla NCC:s 30 oljedrivna asfaltverk i Sverige till träbränsle inom fem år.
I Norge drivs redan åtta av NCC Roads asfaltsverk med fiskolja, en restprodukt från livsmedelsindustrin. I Sverige är träbränsle ett mer naturligt val.