Karlstadsbuss tar nu steget mot ännu en ny satsning. I höst sätts tre elbussar in i stadens kollektivtrafik.
- Det här är framtidens utveckling för kollektivfordon, säger Robert Sahlberg på Karlstadsbuss.
För ett år sedan bytte Karlstadsbuss ut sina dieselbussar mot biogasbussar. Nu tar man steget ytterligare i riktning mot ett minskat buller och utsläpp i staden. I höst börjar tre elbussar att rulla i centrumkärnan.
- Det här är en viktig del i stadsutvecklingen när vi nu ska bli fler människor. Alla som vi vill ska bo här kan inte åka bil då det varken finns utrymme för bilarna eller de utsläpp som skulle orsakas, säger Maria Frisk (MP), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.
Från 2005 till 2013 ökade antalet bussresor med Karlstadsbuss från 3,9 miljoner till 6,4 miljoner resor - En ökning på 64 procent.
- Det är ett positivt visat intresse för de satsningar som kommunen gjort och gör för att få folk att åka mer kollektivt. Sedan 2010 har 7000 nya Karlstadsbor börjat åka buss, säger Mattias Bergh, chef på Karlstadsbuss.
Men fler bussresenärer kräver fler bussar för att tillgodose invånarnas behov.
- Vi konstaterade att vi behövde fler bussar och började kolla på alternativ. Vi fick då upp ögonen för elbussar och åkte över till England för att kolla närmare på alternativet, säger Mattias Bergh.
I Notting Hill i England har man kört med elbussar i flera års tid. På Karlstadsbuss ser man det därför som en säker och prövad produkt som håller för nordiska väderförhållanden.
- Innan var jag orolig för effekterna. Jag trodde att det skulle vara sämre krut i de eldrivna bussarna. Men jag blev positivt överraskad och anser att det snarare är tvärtom. Både driften och tystheten är helt fantastisk, säger Mattias Bergh.
Trots att elbussarna kostar mer i inköpspris så menar man att det ändå blir en stor ekonomisk vinst för Karlstadsbuss och Karlstads kommun i slutändan. El är nämligen inte i närheten så dyrt som biogas.
- Vi har räknat på det och det skulle innebära en halvering i ren driftkostnad - minst! säger Anders Dyberg, tekniker på Karlstadsbuss.
De nya elbussarna är mindre än biogasbussarna. De kommer vara nio meter långa jämfört med biogasbussarna som är 13 respektive 18 meter. Bussarna har 20 sittplatser men den totala passagerarkapaciteten är inte helt uträknad ännu.
- Vi har mindre säten fast samtidigt något större plats åt barnvagnar och rullstolar i dessa tre centrumbussar, säger Anders Dyberg.
- De här bussarna smälter bättre in i våra bostadsområden. De är både smidigare och orsaker mindre buller, säger Robert Sahlberg, affärsutvecklingsansvarig på Karlstadsbuss.
Bussarna laddas nattetid men sätts också på snabbladdning under dagen när förarna går på rast.
- En fulladdning räcker cirka 12 mil. Ett bussomlopp idag är cirka 60 mil på en dag, så i nuläget är det inte möjligt att byta ut alla bussar till elbussar, säger Mattias Bergh.
Elbussarna kommer att köras på centrumlinjerna: 11, 12 och 13