Det finns pengar att tjäna på nya kommuninvånare. Enligt Lars Sätterberg, ekonomidirektör i Karlstad, rör det sig om ett snitt på 40 000 kronor per år och ny invånare som folkbokför sig.

– Men det beror på ålder. Studenter som varken brukar ge eller ta så mycket av kommunal service får vi betala en avgift för. Äldre över 64 år får man mer för, de brukar kosta mer i form av vård och andra kommunala insatser. Netto kanske vi tjänar 15 000 kronor per år på att en ny student folkbokför sig, förklarar han.

Sedan flera år tillbaka genomför kommunen ett höstprojekt för 140 000 kronor där mellan tio och femton personer hyrs in med syfte att locka studenter till att folkbokföra sig i Karlstad.

– I år lägger vi mer egen arbetstid, nyttjar vårt kontaktcenter och är mer på universitetet under välkomstdagarna för att informera personligen. Sedan hyr vi in personal från Student Consulting som ska ringa runt och följa upp, säger Lars Sätterberg.

Vad ger satsningen?

– Över 600 folkbokförde sig enligt den senaste rapporten, och så har det sett ut de senaste åren. Men det är svårt att veta om de skulle ha gjort det ändå, utan en särskild insats. En viktig bit är att projektet ger en bra bild av vilka studenter som kommer till Karlstad. Vi vill gärna att de stannar efter studierna.

Vilka väljer att folkbokföra sig?

– De flesta ser det som naturligt, de tycker förhoppningsvis att de får ett positivt mottagande och ser möjligheten att söka bostadsbidrag.

Vilka väljer bort folkbokföring?

– De som studerar på distans, bor långt från Karlstad, som har en familjesituation som gör att det passar bättre att pendla och de som tycker att det är svårt att hitta en bostad i Karlstad som passar dem.