– Det finns ett stort behov av offentliga toaletter i alla städer. Det är svårt att förlita sig på vänliga butiksägare, säger Anna-Karin Kihlström, ordförande i länsföreningen för stomi- och reservoaropererade i Värmland (ILCO).

Tillsammans med Monica Johansson, ordförande i mag- och tarmföreningen Värmland, har hon skrivit ett brev till Karlstads kommun där just fler offentliga toaletter föreslås i samband med ombyggnationen av Stora torget.

– Det borde finnas med i planering för att torget ska bli tillgängligt för alla, även för de med barnvagn, de i rullstol eller de som har andra rörelsehinder. Och jag ser gärna att det finns någon anställd som håller efter toaletterna, säger Anna-Karin Kihlström.

I brevet står det att ”om det är svårt att förstå varför det är viktigt med offentliga toaletter vill vi bara uppmana er ’normalfriska’ att tänka på när ni var magsjuka senast. Tänk er att alltid ha så bråttom till toaletten. Tänk er känslan av att inte hinna fram i tid, att få avföring eller urin i kläderna och att leva med den oron varje gång man går utanför hemmets väggar. Då förstår ni nog att man tvekar kring att gå på stan i Karlstad, för där vet man inte vilka toaletter som fungerar från dag till dag”.

– Det finns ingen jättebra tillgång i Karlstad, jag är jätteglad över snabbmatskedjorna som har toaletter. I Mitt i City är de avstängda ibland. Det finns hundratusentals personer som lider av inflammatoriska tarmsjukdomar och inkontinens i Sverige. Man hinner inte alltid till toaletten, säger Anna-Karin Kihlström.