Klarälvsdeltat har fått en hyresgäst.
Mitt i västra älvfåran ligger sedan en dryg vecka tillbaka en husbåt. Förtöjd i en dykdalb.
– Vi har inte gett tillstånd till detta, säger teknik- och fastighetsdirektören Hans Wennerholm.
Det var förra måndagen som boende på Romstad och Sommarro fick se något de aldrig sett förr. En stor, vit husbåt, uppenbarligen ett hemmabygge, kom glidande fram till en av de gamla dykdalberna som finns kvar sedan flottningstiden.
Paret som syntes på farkosten gjorde an vid pollaren – och där har sedan husbåten blivit kvar. En skylt på Romstadssidan markerar ankring förbjuden precis där den ligger – men förankrad i botten är den förvisso inte.
Flera läsare har undrat vad som gäller: är det ens tillåtet att angöra vid en dykdalb? Är inte de kulturhistoriskt skyddade? Och spärrar inte husbåten vägen för båtbussen och annan trafik?
Ägaren själv har inte gått att nå, trots att VF gjorde två försök under onsdagen.
Från Karlstads kommuns sida, vars teknik- och fastighetsnämnd är ansvarig hamnmyndighet, är man dock inte helt roade:
– Jag har aldrig varit med om något liknande, måste jag säga. Om det handlat om en tillfällig förtöjning skulle man kanske kunna acceptera det, men efter nio dagar kan man inte gärna kalla det tillfälligt längre. För att ta kommunal mark eller vatten i anspråk krävs tillstånd, det gäller till exempel om man ska lägga till vid en kommunal brygga eller kaj. Men något sådant har vi inte utfärdat, säger Hans Wennerholm.
• Räknas älvfåran som farled?
– Nej, inte enligt den officiella definitionen, då ska det vara utmärkt på sjökort och beröra yrkestrafik. Men det ligger inom vårt hamnområde, och jag vet att båtbussen mot Skoghall haft lite problem att ta sig runt.
• Hur är det med dykdalben?
– De som ligger utanför Karlstads CCC är skyddade, men det gäller nog inte den här, faktiskt.
• Ska ni försöka lokalisera ägaren?
– Ja, om han läser din artikel får han gärna ta kontakt med oss, men om han blir kvar måste vi nog försöka få tag på honom.