Kläder återvinns knappt. De bränns upp. Men alltmer forskning sysslar med att hitta alternativa sätt att använda gamla kläder och andra textilier. På Högskolan i Borås forskas det till exempel på att göra etanol. Och i Karlstad pågår ett projekt för att se om man kan öka återvinningen av textilier.
Det kommunala bostadsbolaget KBAB har gjort gemensam sak med Myrorna och Ragn-Sells för att ta reda på hur och om, det går att få folk att återvinna mer textil. Tanken är att om folk inte behöver gå längre än till husknuten, så kanske det går.
Anna Wassberg är utemiljöansvarig på KBAB och en av de ansvariga för projektet.
– Vi är ett kommunalt bolag och det ingår i vårt uppdrag att jobba för ett hållbart samhälle. Det här är ett sätt. Och en service för våra kunder, hyresgästerna, säger hon.
– Det ska vara lätt att göra rätt.
Projektet startade i månadsskiftet februari-mars och pågår ett halvår.
I höst ska man utvärdera hur mycket och vad som samlats in och också vilka som återvunnit. Containrarna är uppställda i Färjestad, Kronoparken, Rud och Gruvlyckan. Dessa fyra har valts ut med tanke på att det i finns fyra tydliga grupper människor som i stor utsträckning bor där, nämligen folk med hög medelålder, studenter, barnfamiljer och utlandsfödda.
Än så länge går det inte att säga något om resultatet.
– Det börjar ju egentligen nu. Folk slänger mest på våren när de rensar ut vintergarderoben, säger Anna Wassberg.
Textilierna som återvinns går antingen till Myrornas verksamhet där de skänks bort eller säljs, eller till Ragn-Sells som kommer att förvandla dem till industritrasor och isoleringsmaterial.