Anna Kuzmeniuk jobbade som illustratör och designer i Ryssland men sa upp sig för att flytta till kärleken i Karlstad.
Tio månader senare är hon anställd på reklambyrån Ord&Bild.
Hon har bara jobbat på den Karlstadsbaserade byrån i tre veckor än så länge. På många sätt tycker Anna att den påminner om den ryska reklambyrån hon jobbade på innan flytten – ungefär lika stor, samma trevliga atmosfär. Dock betydligt mindre högljudd.
– Folk är så mycket tystare här. I Ryssland visas mer känslor. Min förra chef kunde komma och skrika ”vad håller du på med?”. Här säger dom lite försiktigt ”skulle du kunna tänka dig att ändra det där?”, skrattar Anna.
I hemstaden Kaluga, som har drygt 300 000 invånare, jobbade hon alltså som illustratör och designer. Hon gjorde affischer, vykort, loggor och designade webbsidor. Byrån hade flera stora uppdragsgivare, såsom Volkswagen och Coca Cola, och har vunnit många designpriser både i Ryssland och internationellt.
Ändå var det inte ett särskilt svårt beslut för Anna att säga upp sig och flytta till ett land där hon inte kunde språket. Anledningen var kärleken. För två år sedan blev hon tillsammans med värmlänningen Daniel Persson, som hon lärt känna på Facebook.
Anna började med att läsa svenska för invandrare och tänkte sedan söka alla möjliga typer av jobb, utan förhoppning om att kunna försörja sig på reklam igen.
– Jag hade verkligen tur som fick det här jobbet. Nu kommer jag främst jobba som digital designer av webbplatser.
Hon säger att hon förstår cirka 80 procent av svenskan men har svårare att prata. Kollegorna pratar mestadels svenska med henne men om det krävs blir det engelska.
Förutom familj och vänner är det ryskt bröd Anna saknar mest.
– Jag kan inte svara på varför det är godare än svenskt, det bara är det. Kanske för att jag växte upp bredvid ett bageri. Bröd är min favoritmat.
Hon tillägger att den svenska och ryska matkulturen annars påminner mycket om varandra. Förutom att ryssarna inte äter lakrits (”lakrits är det enda svenskarna äter som jag hatar”), och aldrig skulle komma på tanken att ha bufféer på festliga tillställningar.
– Det är alltid värdarna som går runt och serverar maten på fester. På vissa hotell kan det däremot finnas bufféer. Då kallas det faktiskt för Swedish table (svenskt bord).
Efter att ha funderat en stund kommer hon på vad som är den största skillnaden mellan Ryssland och Sverige.
– I Ryssland finns det inte så många cyklar. Där är det fler bilar och sämre luft. Det finns inte ens cykelvägar. Här har jag en cykel som jag använder så gott som dagligen, det är jättebra!