Dagarna innan en grupp romer skulle vräkas från ett tältläger intill E18 hjälptes några Karlstadsbor åt med att hitta ett tillfälligt boende åt dem. Martin Karlsson var en av dem, och han upprörs över det omänskliga i Biltemas uppmaning om att inte skänka pengar till tiggare.
– Det spär på en bild som inte är sann, säger han.
Det var när regnet öste ner under förra veckan som Martin Karlsson och Yvonne Persson ihop med några vänner i Karlstad fick se tältlägret på motorvägsmotet mellan E18 och Netto.
– Det var enkelt hopsatta träpinnar med presenningar över. Det fanns några madrasser, någon sovsäck och ett tält, berättar Martin Karlsson.
De tog kontakt med de boende och möttes av tolv romer, varav en av kvinnorna var gravid i tredje månaden.
– Det går sönder något inom en när man ser det. Man vill göra något, även om det är svårt, säger Martin Karlsson.
Ganska snart blev han och vännerna varse om att kommunen anmält lägret till Kronofogden och människorna på platsen skulle vräkas. De ville göra något, så i söndags hjälpte de till med att flytta nio av personerna till en enklare stuga.
– Allt gick jättefort. Det är personer från olika familjer. Vi ser inga tendenser till några ligor. Vi har fått en otroligt bra bild av de som vi har lärt känna, säger Martin Karlsson.
Efter att ha läst VF:s artikel om Biltemas uppmaning om att inte ge pengar till tiggare känner han sig ledsen och upprörd.
– Jag ser negativt på det rådet. Det spär på en bild som inte är sann. Och det skapar mer fördomar än informerar om hur det är. De här människorna blir utsatta för diskriminering och förföljelse vart de än åker. De kommer till Sverige för att det finns rykten om att man kan få jobb och att man inte blir slagen, och då är det bättre här i deras ögon.
För Karlstads kommuns del spelar det ingen roll var personerna kommer ifrån eller hur de livnär sig. Beslutet att anmäla lägret till Kronofogden baseras på trafiksäkerhet, brandrisk och sanitär olägenhet.
– Vi har inte grubblat kring om de är tiggare på Drottninggatan, det är inte avgörande. Ingen ska befinna sig på ett motorvägsmot, säger förvaltningsjuristen Anders Löfstrand.
Kronofogden beviljade kommunen särskild handräckning och vräkningen skulle ske i måndags.
– När Kronofogden kom till platsen på morgonen var allt borta. Så avhysningen ställdes in och vi kunde återkalla ärendet, säger Anders Löfstrand.
Han jämför det här fallet med avhysningen av de brittiska asfaltsläggare som campade på Skutbergets parkering tidigare i sommar.
– Det är inte så mycket ett brott, men saker ska användas på rätt sätt. Det är oerhört olämpligt att slå läger både på en parkeringsplats och ett motorvägsmot.