På lördag är det återigen dags för Herrhagsfestivalen. Festivalen startade förra året som en hyllning till Herrhagen, som är ett Sverige i miniatyr, och som ett sätt att kunna samla in pengar att investera i Herrhagsskolan, menar Andreas Stjärnhem, en av arrangörerna. Förra året blev festivalen en succé.
– Vi samlade in över 80 000 kronor. Med de pengarna gick vi till Karlstads kommun och sa att vi ville investera dem i skolmiljön. Det resulterade i en ny lekplats på skolgården. Det är väldigt kul och det gör att man vill köra festivalen ett år till, minst, säger Andreas Stjärnhem.
Till i år har Herrhagsfestivalen växt ordentligt. Bland annat kommer det är finnas två scener, där minst åtta band kommer att spela under dagen. En hel drös med barnaktiviteter, två fik, föreläsningar och barndisco för barnen på skolan.
– Det finns verkligen någonting för alla.
En stor nyhet i år är att man även satsar stort på dem som inte har möjlighet att ta sig till festivalen.
– Det gäller de allra äldsta som bor på ålderdomshem på Herrhagen. Eftersom de inte kan komma till oss så tar vi oss dit istället. Vi kommer att skicka dit en trubadur och skickar med fika. Det kommer även finnas en kille där som servar rullatorer, berättar Andreas Stjärnhem.
Han fortsätter:
– Det har varit idén redan från början, festivalen ska vara någonting som är bra för så många som möjligt. Och genom att göra så här så får ännu fler njuta av den. Dessutom är det många av de äldre som har växt upp här och bott här hela sitt liv, så de ska också få chansen att vara med.
Att en uppföljning på förra årets succé är önskad, det finns det inga tvivel om, menar Andreas Stjärnhem.
– Jag har fått frågan så många gånger om det blir någon mer festival. Och man kan inte gå över skolgården utan att bli bombarderad av frågor från barnen. Därför är det extra roligt att kunna göra detta igen.
Vad som kommer att hända med årets insamlade pengar, finns det redan planer på, menar han.
– Det finns en prioritetsplan som togs fram förra året tillsammans med den skolgårdsarkitekt som kommunen plockade in. Sen får vi vara med och tycka vad vi vill göra. Men man får ta det bit för bit.