Från New Yorks stjärnkrogar till hotellrestauranger i mellanstora svenska städer, som Karlstad. Hur tänkte du nu Marcus Samuelsson?
– Att jobba så här i mindre städer är kul. Det här är en resa som håller på och vänder för mig. Nu har jag restauranger som min mamma kan gå till – utan att åka till New York, säger den välklädde mannen som vigt och hemtamt rör sig i lokalen, småpratar med personalen – på göteborgska, lyssnar uppmärksamt på VF:s reporter och ler ofta.
Vi sitter i det som förut var Hotell Clarion Plazas lobby. Nu är det omgjort till restaurang – Kitchen & Table. Han bjuder på kökets hemmagjorda citronlemonad och förklarar sitt tänk – hur han ska ta Manhattan till Karlstad.
– Tröskeln att gå på restaurang i Sverige är för hög. Hit ska man kunna ta med sig barnen eller sin mamma. Jag letar inte trender. Grunden är alltid att bemöta gästen med otroligt mycket respekt.
På den nya menyn finns hamburgare, sidfläsk, grillad majskyckling och indienkryddad röding – till priser under 200 kronor.
– Jag har lagat mat hela livet åt en exklusiv kundgrupp. Det här är mycket mer Svensson.
Värmländska råvaror finns i form av fläsk från närområdet och torkat messmör. På frågan om han kan något om värmländska mattraditioner lyder svaret:
– Inte mycket. Lär mig!
Så han får veta om nävgröt med fläsk, hackkorv, kolbulle och kålsoppa. Häromveckan hade han för övrigt Michelle Obama som gäst på sin restaurang Red Rooster i Harlem.
– Hon vill alltid ha något tematiskt och mycket grönsaker. Hon odlar själv i sin trädgård. Sist gjorde jag en kycklingrätt jag vet hon tycker om.
• Vet alla som är matintresserade i USA vem du är?
– Of course, säger han utan att skratta.
Han kom till Sverige och Göteborg som treåring och adoptivbarn. Idag, 40 år senare, har drivit flera topprestauranger i New York, som Aquavit, fått flera prestigefyllda utmärkelser, medverkat i flera stora amerikanska tv-program, skänkt till välgörenhet, skrivit flera kokböcker och i höstas släppte han en självbiografi. Han har jobbat hårt och brutit ny mark.
– I början fanns det ingen som såg ut som mig i Sverige. Och på den nivån jag arbetar nu är det fortfarande ovanligt i USA. Att vara ett föredöme är viktigt.
Det märks att han tycker hudfärgsfrågan är tröttsam.
– Det viktigaste är att göra ett bra jobb.
• Har du någon milstolpe kvar?
– Nej, svarar han rakt och obekymrat.
Det nya hotellkonceptet har hittills lanserats i ett tiotal svenska städer. Han har besökt samtliga. Karlstad var sist ut. Igår söndag gick planet hem till New York. Men han kommer snart tillbaks.
– Min pappa är från Smögen och jag var alltid där hela somrarna. Nu har jag själv ett sommarhus där.