Karlstads kommun fick inget vite för gymnasielärarnas dåliga arbetsmiljö. Ärendet lades ner, men i november genomförs tre nya inspektioner.
– Det är ett stort skämt, vi är i chock, säger Catherine Sonesson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Karlstad.
Nu går lärarna på knäna trots att förvaltningen har ett mångmiljonöverskott.
Förra hösten blev omkring 30 gymnasielärare uppsagda inom Karlstads kommun. Sedan dess har arbetsbelastningen ökat för de som är kvar. Oro, hopplöshet och stress bidrog till att lärarfacken gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket. Kommunen hotades med 300 000 kronor i vite om inte lärarnas arbetssituation förbättrades.
Nyligen kom beslutet om att utredningen lagts ner, och vitet slopades. Men för lärarna är situationen densamma.
– Det blev ett totalt abrupt slut. Arbetsmiljöverket bedömde att kommunen genomfört tillräckliga åtgärder. Det är ett stort skämt, vi är i chock, säger Catherine Sonesson, ordförande för Lärarnas Riksförbund (LR) Karlstad.
Grunden i anmälan var att facken såg en risk för ökad sjukfrånvaro, vilket än så länge inte märkts av. Men enligt Cecilia Ericzon, huvudskyddsombud på LRF, är det bara en tidsfråga.
– Lärarna är ett lojalt släkte, men vi vet inte hur länge folk kommer orka. Just nu ser vi ingen ände på situationen. Jättemånga är trötta och går på knäna. Luften har gått ur oss fullständigt, säger hon.
De åtgärder som kommunen redovisat handlar mycket om samarbetet mellan rektorer och lärare. Det förs mer samtal kring arbetsmiljö och det har även tagits fram individuella handlingsplaner som ska förebygga stress och sömnproblem. Hälsoläget och sjuktalen följs upp varje månad. Men LR menar att åtgärderna inte gett någonting i realiteten.
Under november kommer Arbetsmiljöverket utföra tre nya inspektioner och följa upp hur de nya rutinerna och åtgärderna gett effekt.
– Det är så jädra dåligt. Varför lägger de ner ärendet om de är så pass intresserade att de fortsätter inspektera? Vi överväger att överklaga till förvaltningsrätten, säger Catherine Sonesson.
I lördags skrev VF om att gymnasieförvaltningen går mot ett överskott på 6,7 miljoner kronor i år. LR hoppas att det kan ge en ökad lärartäthet.
– Samtidigt vet förvaltningen att överskottet äts upp av planerade saker nästa år, så det är en teknisk lösning. Det är inte kris, men det är inte så mycket plus som det ser ut, säger Cecilia Ericzon.
– Den dagen vi får ett överskott går det absolut till lärare, säger Laila Nyqvist, personalchef på gymnasieförvaltningen.