Tryckfelsnisse har varit framme hos besiktningsföretaget Dekra. Nyligen skickade de ut påminnelser om besiktning till fordonsägare med slutsiffra 5, som riskerar körförbud första oktober. Samtidigt skickades det brev till bilägare med slutsiffra 0, som ska besikta sina fordon mellan första oktober och sista februari – och där smög sig samma körförbudsvarning in. Istället för korrekt sista besiktningsdag 2015-02-28 stod det 2014-09-30.
– Det blev fel i adressfilen som vi skrev ut. Vi beställer adresser från Transportstyrelsen, men det här var information om datum som vi lagt till internt, säger Dekras marknadschef Joakim Quick.
Totalt berörs 86 000 svenskar av de felaktiga utskicken. En av de drabbade är Karlstadsbon Mikael Kruse.
– Det är bedrövligt. Jag har haft körkort i tio månader och blev osäker, orolig och förbannad. Efter att ha läst på insåg jag att körförbudsvarningen var bullshit, jag har till sista februari på mig att besikta bilen, säger han.
Mikael Kruse trodde först att det rörde sig om en bluff och att privatiseringen av bilbesiktningen gjort att företag ville tjäna extra pengar på att lura folk till för många besiktningar. Det förnekas av Dekra.
– Skulle man mot förmodan vilja boka en tid så säger vårt system till om att det är fel period, och vid en drop-in-tid reagerar personalen. Inga besiktningar sker i onödan, säger Joakim Quick.
Information om tryckfelet ligger ute på både Dekras och Transportstyrelsens hemsidor.
– Det är klart att vi har fått en del samtal eftersom alla besiktningsföretag köper adresser av oss och är skyldiga att uppge det. Då har folk trott att vi är skyldiga till felinformationen. Men vi har inga fel i våra register, jag vågar påstå att de är hundra procent, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.
• Hur ska man göra om man får ett felaktigt utskick?
– Som bilägare måste man vara medveten om vilka krav man har på sig kring besiktning. Är man osäker kan man kolla vilken besiktningsperiod man har via Transportstyrelsens tjänster dygnet runt.
På Dekra tycker man att det är bra att kunderna reagerat.
– Svensk bilprovning gjorde samma misstag i somras, så även de som är gamla i gamet kan göra fel. För att minimera framtida fel kommer vi rätta till så vi inte gör två olika brev samtidigt, säger Joakim Quick.