– Vi måste göra det som behövs för att inte riskera att patienter dör eller får svåra men. Samtidigt har vi respekt för rätten att ta till en laglig strejk. Därför kommer till exempel operationer av höfter och knän att ställas in; de är behjärtansvärda, patienterna har ont, men de är inte i livsfara, förklarar Tobias Kjellberg, chef för division Opererande specialiteter.

Däremot kommer man att genomföra exempelvis canceroperationer och ingrepp som måste göras för att en patient riskerar att mista ett ben eller dylikt.

– Vi lärde oss vid sjuksköterskestrejken 2008 att vara ute i god tid, så vi har gett Kommunal en lista över planerade operationer vi tänker göra de närmaste två veckorna. Jag skulle tro att vi kommer att genomföra ungefär en tredjedel av den kirurgi som vi gör i normala fall, säger Tobias Kjellberg.

I stället för att beordra skyddsarbete skulle landstinget kunna begära dispens av facket för specificerade operationer, men det gör man inte.

– Vi vill göra bedömningarna själva. Sen får vi se efteråt om Kommunal tycker att vi har brutit mot några strejkregler, säger Harald Ludviksen, chef för landstingets verksamhets- och ledningsstöd.

Förutom strejk vid sterilcentral, transporter och kostverksamhet gäller också blockad mot nyanställningar i hela landstinget, så man kan inte ta in exempelvis sjukvikarier. Problematiskt för landstinget är även att tvätteriet i Alingsås, som försörjer Värmland med rena kläder, är uttaget i strejk.