Onsdagens uppgifter om att entreprenören Förenade Buss bryter avtalet med Karlstadsbuss var punkten för bolagets ekonomiska bekymmer som uppdagats under hösten. Och det är, för alla inblandade, en dyrköpt historia på närmare 30 miljoner kronor.

Dels Förenade Buss egen förlust på 13 miljoner, dels de cirka 15 miljoner som kommunen nu tvingas pumpa in för att hålla igång stadstrafiken på kort sikt.

Kommunen har således hamnat i en situation där man :

• Tvingats göra en direktupphandling med ett företag som undervärderade det ursprungliga upphandlingsbudet med runt nio miljoner kronor.

• Självt måste gå in med cirka 15 miljoner för att Förenade Buss ska kunna upprätthålla verksamheten.

• Måste stressa fram en ny upphandling, vilket är en kostsam och invecklad process.

Orsaken är det anbud på 118 miljoner kronor som Förenade Buss lade vid upphandlingen som gick ut sommaren 2011, som nu visat sig vara för lågt.

– Det handlar om tre faktorer. Initialt gjorde vi investeringar på fem sex miljoner, biogasförbrukningen har varit betydligt högre än vad vi räknade med och sedan lade förra ledningen ett för lågt anbud. Där räknade de bort sig, säger vd:n Bengt Åström som inte hade tillträtt sin nuvarande vd-post när avtalet ingicks.

Enligt en revisionsrapport från i somras hade Förenade Buss ett underskott på 13 miljoner kronor, något som bolaget tidigare dementerat. Nu medger Bengt Åström att uppgifterna delvis var korrekta.

– Till viss del. Jag har hittat en del poster som vi ändrat på. Men vi har gjort allt vad vi kunnat – omorganiserat, sagt upp ett par tjänster, flyttat personal. Men nu går det inte längre, förklarar han det uppsagda avtalet.

När det kommer till upphandlingen, som kommunen och Karlstadsbuss gjorde gemensamt, kan man ifrågasätta huruvida det borde ringt någon varningsklocka då Förenade Buss anbud var drygt sju miljoner kronor lägre än konkurrerande Nobinas.

– Differensen var inte så mycket att det fanns någon som helst laglig anledning att säga att de inte skulle klara av det. Det var snarare mycket som talade för Förenade Buss – de är lokala, har en billigare, mindre organisation och inget huvudkontor i Stockholm som belastar utgifterna. Sånt måste också vägas in, säger Mattias Bergh, chef på Karlstadsbuss.

Då kommunen tog fram upphandlingen gjorde man det enligt prismodell – att det ekonomiskt lägsta anbudet vinner. Detta regleras enligt LOU, lagen om offentlig upphandling, och ger inte kommunen möjlighet att väga in andra aspekter.

– Vi hade dåligt om tid, vilket gjorde att vi fick välja den modell som enligt erfarenhet ger minst risk för överprövningar. Ofta är det bättre med kvalitetsupphandling, och vi vill inte ha rent pris, men då hade vi inte så mycket till val, säger Mattias Bergh.

Att kommunen ingått ett direktupphandlingsavtal med Förenad Buss och rakt av står för den mellanskillnad som företaget underprissatte sig självt med förklarar Mattias Bergh så här:

– De har skött sitt uppdrag jättebra och fått fina betyg i alla våra kvalitetsmätningar. De har en fungerande organisation och vårt primära huvudsyfte är att vi måste lösa så att vardagen fungerar för Karlstadsborna.

Nobina, som förlorade ursprungsupphandlingen, konstaterar krasst att deras anbud på 125 miljoner kronor hade speglat realiteten bättre.

– Med facit i hand hade det varit det bästa för Karlstadsbuss och skattebetalarna som nu får många miljoner att betala, säger Lennart Salomonsson på Nobina Värmland.