– Men jag brukar säga att jag kan fika som vanligt folk också, säger hon.

För ett par år sedan blev lattemorsa ett begrepp och var och varannan barista satte ära och heder i att pryda mjölkskummet med löv och hjärtan.

Glöm det nu.

För dagens hipsters är det bryggkaffe som gäller, gärna handbryggt, och med fruktiga, ljusa aromer.

– Så ser det ut bland den grupp människor som driver trenden, de som för 20 år sedan gjorde det trendigt att dricka espresso. För gemene man är det fortfarande mörkrostat kaffe med kraftigare smaker som ökar försäljningsmässigt, säger Anna Nordström.

Förutom att ha begåvats med ett extraordinärt utvecklat doft- och smaksinne har Arvikabördiga Anna en känslig näsa för kaffetrender. Inte så konstigt med tanke på att hon själv är med och sätter dem. I egenskap av specialkaffeansvarig på Löfbergs är hennes uppgift att hitta och prova nya kaffesorter och sedan vara med och få ut dem på marknaden.

En vanlig dag provar – och spottar – Anna 300 koppar kaffe. Det brukar röra sig om mellan 20 och 30 olika sorter och många koppar av samma för att kontrollera kvalitet och smaknyanser. Därefter handlar det om att para ihop rätt kaffesort med rätt kund, ett inte alltför lätt jobb.

– Säg att McDonald’s vill ha ett nytt kaffe. Då får de uppge vilken typ av smak, vilka volymer de är ute efter, vilka certifieringar kaffet ska ha, om det ska bryggas eller göras i automat, vill man kunna berätta storyn om bonden och vissa sådana parametrar. Sedan är vi en grupp med representanter från kvalitetsavdelningen – säljare, inköpare och provsmakare som jobbar tillsammans för att ta fram den här kaffesorten, berättar Anna som arbetar mycket mot kaffejättar som hotell- och restaurangkunder.

Men hon jobbar också med att påverka Svenssons sörplande på en mer direkt nivå. I mitten på oktober slutförde hon en utbildning i London och blev tredje svensken någonsin att diplomeras enligt SCAE (Speciality Coffee Association of Europe), en internationell branschorganisation för ”finkaffe”. Certifieringen gäller tre år och är inriktad på kaffekunskap och hur man brygger kaffe på bästa sätt.

För det är nämliga Anna Nordströms mission: att lära oss alla att dricka bättre kaffe.

– Ofta är det koffeinet man vill åt och man köper samma paket av ren vana. Folk har ju blivit mer smakmedvetna, oavsett om det gäller olivoljor, kryddor, ostar, det inte svårare med kaffe. Det gäller bara att reflektera och våga testa nya sorter, då kommer man nog upptäcka mycket gott. Min förhoppning är att folk blir mer medvetna om vad de gillar för kaffe, och att utbudet i affärerna återspeglar det.

• Vad dricker du själv?

– Jag gillar inte för mörkrostat, då blir det för bittert. Just nu tycker jag att Colombia är intressant. Ett traditionellt kaffeland som haft några bekymmersamma år med skadeinsekter och dåliga skördar. Nu börjar de komma igen och det finns mycket fantastiskt därifrån.

Hur går man då tillväga om man som glad amatör vill börja botanisera i kaffedjungeln?

Tja, först gäller det att ta ställning till allt som sköljer över oss i affärernas kaffehyllor. Mörkrost, ljusrost? Peru, Brasilien, Kenya? Toner av knäck, choklad, läder? Finmalt, bryggmalt eller presskanna?

Och någonstans där tar man sitt gamla vanliga paket igen.

Men Anna Nordström har ett tips:

– Börja med att testa ett kaffe från Brasilien och ett från Etiopien. Då kommer du att känna att det brasilianska har sötma och nötaktighet medan det etiopiska har mer syra och fruktighet.

Och det där med att lägga åtskilliga tusenlappar på en kreddig kaffemaskin anser Anna vara onödigt. Hellre lägga pengarna på bra råvaror och sedan satsa på samma bryggmetoder som mormor använde sig av på den gamla goda tiden.

– Det behöver inte vara så krångligt. Det viktigaste är att vattnet ska vara 92-96 grader. Sedan räcker det med en bryggtratt och filter, helst ett vitt eftersom bruna filter ger viss papperssmak. Ska man förvara kaffet länge ska det helst inte stå på värmeplatta, då är det bättre med termos där det klarar sig ett par timmar så länge termosen är fylld.

• Hur matchar man olika kaffesorter mot olika tillbehör?

– Äter man något kryddigare bakverk med kanel eller kardemumma är det bättre att välja ett mustigare, kryddigare kaffe. Till en slät bulle är det bra med något runt och sött kaffe, som vår Jubileumsrost eller Trés fazendeiros som är ett brasilianskt kaffe. Som kaffe efter maten, om man haft en lång måltid med vin, kan det vara rätt med något mustigare mörkrostat.

Svårare än så behöver det inte vara.

Om man inte tänker bli landets fjärde högst utbildade kaffeexpert, vill säga.