Ingen riktig undervisning, lätt att tappa koncentrationen och en oro för vad som händer om man, trots det extra stödet, får underkända betyg. Så upplever de elever VF har pratat med Karlstads kommuns alternativ till sommarskola.
200 elever, alltså ungefär hälften så många som brukade gå sommarskolan, läser nu extra på torsdagar och lördagar.
I januari i år blev det klart att sommarskolan, som erbjudits till elever med underkända betyg de senaste 15 åren, tas bort. Orsaken var bland annat reaktioner från allmänheten som upprörts över att en del av deltagarna fått betalt och att man från kommunens sida ville satsa på att hjälpa eleverna innan de fått underkänt.
Sommarskolan ersattes av organiserad stödundervisning på kvällar, helger och lov med start på sportlovet. Flera elever ogillade lösningen och kände sig överkörda då de menade att de inte hade blivit tillfrågade om saken.
Den extra undervisningen har nu varit igång i drygt två månader och Linnea Johansson, Ida Persson och Amanda Landmark från Sundstagymnasiet deltar varje torsdagskväll.
De behöver extra stöd i matte men tycker att det är tufft att lägga tre timmar, en kväll i veckan på studier. De förklarar att det inte handlar om någon riktig undervisning, att man jobbar mest självständigt och att de lätt blir rastlösa.
– Det fanns redan stöd under terminen innan. När sommarskolan fanns fick man en chans till. Får man F nu så har man det och nästa termin börjar en ny svårare kurs, säger Ida Persson.
Nu känner både hon och kompisarna oro för vad som ska hända om de inte får godkänt.
– På sommaren har man inget annat. Då är det lättare att koncentrera sig, säger hon.
Peter Mårtensson, som ansvarar för sommarskolans alternativ, är hittills nöjd med satsningen. Detta trots att det bara är hälften så många deltagare som vid sommarskolan.
– Vi hade räknat med ungefär 200 och så många blev det. Eftersom det finns annat stöd ute på skolorna räknar vi med att övriga elever som riskerar underkänt använder det. Vi har också något färre elever totalt nu, säger han.
• Vad händer med de som, trots det extra stödet, inte får godkänt?
– Ettorna och tvåorna får ta igen det kommande termin och för treorna är det komvux som gäller.
• Nu är det mestadels obehöriga lärare som sköter undervisningen. Vad beror det på?
– Det är en blandning av behöriga lärare och lärarstudenter. Så var det på sommarskolan också och det har fungerat bra. Men det är möjligt att vi ändrar på det till hösten. Vi får givetvis utvärdera det här noggrant vid terminens slut.