Länsstyrelsen blir kvar i Värmland och landshövdingen Kenneth Johansson får sitta kvar på sitt ämbete.

- Det är väldigt bra. Och viktigt för Värmland, säger han.

Det var den av regeringen tillsatte enmansutredaren Mats Sjöstrand som i december lade fram sin utredning om hur landets länsstyrelser bör organisera sig i framtiden. Mats Sjöstrand ville se betydligt färre länsstyrelser än i dagsläget och föreslog bland annat att länsstyrelsen i Värmland förvisso borde finnas kvar i någon form, men att huvuddelen av verksamheten skulle kunna centreras och förflyttas till andra orter.

Utredningen föreslog också att Karlstad skulle förlora sin status som residensstad och att den funktionen istället skulle flytta till Örebro.

Utredningen fick inget nådigt mottagande då den lades fram, och nu ett halvår senare är den redan lagd i malpåse.

- I alla fall har vi fått beskedet att det inte kommer att hända någonting med utredningen under den här regeringens mandatperiod. Det bekräftade ansvarige ministern Attefall för oss i förr veckan när vi var på länsledningsmöte i Gävle, säger Kenneth Johansson, som menar att beslutet knappast kom som någon överraskning.

- Nej, eftersom utredningen inte ens gått ut på remiss än så misstänkte vi nog att det skulle bli så här. Det var vad jag hade förväntat mig och det var också precis vad jag hade hoppats. Att inte gå vidare med utredningen tycker jag var ett bra beslut. Väldigt bra.

Enligt Kenneth Johansson finns det också goda skäl till att utredningen har mött så stort motstånd. Han menar att en länsstyrelse med tillhörande landshövding är viktigt för de olika landsändarna.

Inte minst Värmland.

- Värmland är ett geografiskt stort län och då behövs en statlig myndighet som länsstyrelsen på regional nivå. Det har en stor symbolisk betydelse och värmlänningarna är väldigt stolta över sitt residens och sitt landshövdingeämbete, säger han.

• Men ligger det ingenting i det som Mats Sjöstrand kom fram till, att länsstyrelserna behöver centraliseras för att kunna bli effektivare?

- Att hela tiden leta rationaliseringar inom organisationen tycker jag i grunden är positivt, men det behöver inte innebära att man får färre länsstyrelser för det.

• Så arbetet med att flytta och centralisera olika verksamheter inom länsstyrelsen kommer att fortsätta?

- Det kommer det säkert att göra. Och då ska vi visa att vi har spetskompetens och är väldigt duktiga på många områden så att vi får hit fler verksamheter. Det är en av utmaningarna inför framtiden.