40 procent av svenskarna bör ha tillgång till snabbt internet om två år. Så ser regeringens mål ut. I de flesta av landets län uppfylldes detta redan för ett par år sedan. Men inte i Värmland.
32 procent av värmlänningarna har idag tillgång till snabbt internet. Det placerar Värmland bland de fem sämsta länen i Sverige. Bäst är Stockholm och Västerbotten som ligger kring 70 procent. Snittet för riket som helhet ligger på 53 procent.
– Man kan spekulera i varför det går så långsamt för Värmland, säger Oscar Holmström, utredare på Post- och telestyrelsen, PTS.
– En förklaring kan vara att det är ett ganska stort och glesbefolkat län där avstånden är stora och där det blir väldigt dyrt att bygga ut nätet.
• Västerbotten, Norrbotten och Jämtland är ju ännu större och ännu mer glesbefolkade och där går det ju?
– Ja, det är ju jämförbart. Till viss del hänger kablarna i luften där och det går fortare och är betydligt billigare än att gräva ner dem. Helt klart är att det lokala engagemanget är avgörande, säger Oscar Holmström.
Den bilden bekräftas av hans kollega, projektledaren Kristina Lindbom.
– Det finns ju områden i Värmland där man har lyckats väldigt bra. Sunne och Årjäng till exempel. Där har både de boende själva och kommunerna varit väldigt drivande och engagerade.
Hon berättar att Rosengrenspengarna som delades ut av dåvarande regeringen i början av 2000-talet, sammanlagt fem miljarder, har använts på väldigt olika sätt.
– Resultatet av de satsningarna kan man se nu. I vissa län har man nog inte haft en så klar bild av vart man vill komma med bredbandssatsningen och där har det kanske inte hänt så mycket, säger Kristina Lindbom.
– Man kan också tänka sig att det inte var helt enkelt att förstå för femton år sedan hur utvecklingen skulle se ut. Att vi idag skulle leva i ett samhälle där det är självklart att alla är uppkopplade hela tiden.