På torsdagen togs första grävtaget på storsatsningen i Vålberg. 17 miljoner kronor ger en avsmalnad genomfartsled, gång- och cykelled, bussomstigningsplats och cykelparkeringar under tak. Och kanske i förlängningen något mer.
– Vi hoppas det leder till att Vålberg lyfter i alla sammanhang, säger Henrik Lander (C).
Efter Väse och Edsvalla har alltså turen kommit till Vålberg, i Karlstads kommuns satsningar på kransorternas centrumdelar. Långgatan som en gång i tiden utgjorde gamla E18 har med åren blivit ett problem. Vägen är för bred för sitt syfte, och det är inte trafiksäkert för gång- och cykeltrafikanter.
Allt detta åtgärdas nu i ett projekt som väntas stå klart senast om ett år. Mest markanta skillnaden: en stor bussomstigningsplats snett mittemot affärerna vid Norsplan.
– Om man lägger ihop detta, ombyggnaden av E18 från Lillerudsmotet som vi går in och förskotterar samt den stora planerade bussomstigningsplatsen vid Bergvik så ger det ett stort lyft för Vålberg. Kommunikationerna är enormt viktiga. Man är lika snabbt i stan härifrån som om man bodde på Kronoparken, i princip, konstaterar Henrik Lander.
Men tanken är också att det hela ska få fler ”spin off-effekter”. Efter Älvenäsfabrikens nedläggning har Vålberg fått lite av en stämpel som insomnad bruksort – men det vill man nu vända på.
En referensgrupp med engagerade Vålbergsbor har varit med och spånat idéer för framtiden, och resultatet syns på Sjösala Fritidsgård. På utställningen där nämns närhet till naturen, båtbussar, mer service och så vidare. Även övriga Vålbergsbor kan fortsätta tycka till fram till 20 juni.
Alltihop har dessutom kompletterats med en ambitiös kulturmiljöutredning som Värmlands museum utfört.
– Den visar hur unikt Vålberg faktiskt är, genom att man så pass sent etablerades som bruksort – på 1940-talet. Det ska man vara stolta över. Här finns mycket att bygga vidare på, och vi vill gärna ha in fler idéer, säger Andreas Eliazon på stadsbyggnadskontoret.