Fyra dödsfall. 799 olyckor där personen fick stanna hemma sjukskriven. 1 200 olyckor som inte ledde till sjukfrånvaro och 176 anmälda fall av arbetssjukdom. Så ser siffrorna för Värmland ut. I alla fall utom de 176 för arbetssjukdom är det en ökning jämfört med året innan. Från början av 2000-talet då antalet arbetsolyckor sjönk kraftigt så har trenden nu alltså vänt, åt fel håll.

– Utvecklingen i allmänhet och i industrin i synnerhet går ju mot att fler ska producera mer. Det ger minskad tid att tänka, du blir mer pressad och då ökar risken att göra misstag, säger Per Hyytiäinen, ombudsman på If Metall i Värmland.

Hyytiäinen tror också att siffrorna är för låga. Han berättar att han träffar massor av medlemmar som råkar ut för arbetsskador men som inte tycker det är lönt att anmäla. De orkar inte bråka. Och de får förmodligen ändå inte sina fall godkända av Försäkringskassan.

– Vi hjälper dem med anmälningarna och att driva det. Det är en våra viktigaste uppgifter. Men det räcker inte. Det måste till nya satsningar på arbetsmiljön från alla: stat, arbetsgivare, arbetstagare, fackföreningar, säger Hyytiäinen.

Det handlar om pengar men också om attityder, menar han.

– Frågar du en politiker, oavsett färg, om det här är viktiga frågor så får du ett jakande svar, men trovärdigheten i somligas svar är jag tveksam till. Anslagen till Arbetsmiljöverket är bara ett exempel. Deras inspektioner har minskats med flera tusen om året, säger Hyytiäinen.

– Och Arbetslivsinstitutet som var de enda som forskade ordentligt på arbetslivsrelaterade saker, det har de lagt ner.

Magnus Hildebrand är regionchef för Unionen i Värmland. Han representerar tjänstemännen och uttrycker stark oro. Tjänstemännen har inte flest fall av arbetsskador, men är gruppen där ökningen är absolut störst.

– Folk går sönder. Den stressrelaterade sjukfrånvaron ökar kraftigt och tas ändå inte på allvar. Dagens anorektiska organisationer är ett jätteproblem, säger han.

Han önskar sig rejäla anslag till Arbetsmiljöverket eller att fackförbunden får sanktionsmöjligheter mot företagen.

– Idag äger Arbetsmiljöverket arbetsmiljöfrågan. Men de har inte resurser att hantera den, säger Magnus Hildebrand.