Igelkottarna har blivit stadsbor. Det tyder de rapporter på Naturskyddsföreningen fått in från allmänheten sedan maj. Men fler rapporter från landsbygden efterfrågas.
Sedan maj har allmänheten kunnat rapportera in var man sett igelkottar. Hittills har man fått in över 10 000 rapporter från hela landet.
– Vi har fått en fantastisk respons. Man har visat ett stort engagemang för igelkotten, säger Per Bengtson, projektledare på Naturskyddsföreningen.
Rapporterna kan röra igelkottar man sett nu eller för flera år sedan, levande som döda. Från Värmland har det kommit in totalt 258 rapporter så här långt.
– Karlstad har varit snabba med att rapportera. Men från Torsby har vi inte fått in någon rapport hittills, säger Per Bengtson.
Igelkotten är ett omtyckt djur, det visar förutom det stora engagemanget, de kommentarer som uppgiftslämnarna har skrivit.
– Man berättar att man brukar mata dem och att man ser dem som små trädgårdstroll, säger Per Bengtson. De håller ju även ormar och sniglar borta från trädgården.
Det finns en rädsla för att stammen ska ha minskat i Sverige. Efter att igelkotten fridlystes på 70-talet ökade de i antal. Under 2000-talet har det varit oklart hur stor stammen är. Via rapporterna ser man att igelkottarna verkar ha övergett odlingsmarkerna för tätorts‑ trädgårdarna. Det beror på att de söker variation, vilket har minskat på odlingsmarkerna.
Enligt rapporterna som kommit in har man upptäckt att igelkottens utbredningsområde har utökats norröver.
– Piteå har blivit en slags igelkottshuvudstad, men vi ser att de även finns så långt norr ut som Gällivare och Malmberget också, säger Per Bengtson.
Att igelkotten trivs så långt upp i landet tror Per Bengtson kan vara en effekt av klimatförändringarna. Underlaget kommer senare skickas till artdatabanken vid Lantbruksuniversitetet som ska analysera materialet för framtida forskning.
Fotnot: På www.naturskyddsforeningen.se/igelkott kan du rapportera in om du sett en igelkott.