Drygt 20 miljoner kronor. Det är vad kommunen satsar på cykelåtgärder – årligen.
Just nu håller man på att ta fram en cykelplan som ska förändra cykelvägnätet och höja Karlstads status som cykelstad.
I ny- och ombyggnationen av cykelvägnätet i Karlstad prioriteras att få bort farliga korsningar och att göra det lättare att ta med cykeln på bussen och tåget.
– Vi vill även förbättra underhållet på de befintliga cykelvägarna och jag skulle vilja ha ett pendlarstråk med en bredare cykelväg där man separerar gång- och cykelvägen. Men vi har inte pengar och utrymme att separera överallt. Vi ska se över de cykelvägar vi har och en utredning är på gång, berättar Andreas Rudsvik, chef på trafik- och gatuenheten på Karlstads kommun.
Mellan 2006 och 2015 pågår en särskild satsning på ett sammanhängande cykelvägnät. Totalt läggs drygt 20 miljoner kronor årligen på att stärka Karlstad som cykelstad.
En rad cykelmål har tagits fram, varav ett är att Karlstad ska vara en av Sveriges fem bästa cykelkommuner år 2015. Förra året hamnade staden på en fjärdeplats i Cykelfrämjandets årliga granskning. I år blev det en sjätteplats. Andra mål handlar om att öka trafiksäkerheten vid skolor, att få fler att cykla istället för att ta bilen vid kortare resor och att minimera olyckorna.
I april 2014 ska en ny cykelplan finnas tillgänglig för Karlstads kommun.
– Tanken är att ta ett samlat grepp så att man vet att det man gör på sikt får en så hög effekt som möjligt, att det gör mest nytta per satsad krona och att målen som finns uppnås. Det finns mycket potential med att jobba med barns cykling och vintercykling, säger Malin Rosén, trafikplanerare och inhyrd projektledare för cykelplanen.