Virus som orsakar influensa och vinterkräksjuka är välkända orsaker till sjukskrivningar och hårt tryck på sjukvården. Ett virus som också gör många sjuka är rotavirus, som främst drabbar små barn. Smittskyddsinstitutet utreder just nu om vaccin mot detta virus ska tas in i barnvaccinprogrammet.
”Nu kommer rotavirussäsongen”, skrev ett av de vaccintillverkande läkemedelsbolagen i ett pressutskick förra veckan.
– Nja. Vi är nog snarare i nedgångsfasen för viruset den här vintern, säger biträdande smittskyddsläkaren i Värmland Ingemar Hallén.
Han konstaterar att många har drabbats av vinterhalvårets typiska virusinfektioner i år, kanske främst på grund av att det kyliga vädret gjort säsongen ovanligt lång. Men några siffror på hur dessa sjukdomar slagit i Värmland finns inte, eftersom det inte handlar om sjukdomar som är anmälningspliktiga till smittskyddet.
Beträffande rotaviruset så orsakar det framför allt svåra diarréer hos barn under de två första levnadsåren, och det kan tänkas ha spelat en roll för att det slogs nytt rekord i vabbande – ledighet för vård av sjukt barn – i landet under februari i år.
– En del barn kan behöva läggas in för att få dropp och förhindra uttorkning, men det är knappast en sjukdom som någon dör av i Sverige. I fattiga länder däremot dör hundratusentals barn av diarré, säger Ingemar Hallén.
Smittskyddsinstitutets utredning ska vara klar i höst, men sedan ska Läkemedelsverket yttra sig och Socialstyrelsen ge förslag till regeringen, som slutligen avgör om barn bör vaccineras mot rotavirus.
– Det som talar mot det är väl att den brukar gå över av sig själv. För det talar att det är en vanlig sjukdom, som innebär påfrestningar på barnen och föräldrarna och på sjukvården. En samhällsekonomisk analys kanske kan visa att vaccinering vore bra, även om det medicinskt inte är alldeles nödvändigt, funderar Ingemar Hallén.