Det handlar alltså om kontaktskapande. Företag, kommuner och organisationer ställer ut, skapar aktiviteter och delar ut information till studenterna som har en dag på sig att lyssna in vad som finns.

– Den främsta nyttan med Hot Spot är att studenterna ska inse att de enkelt kan ta kontakt och skapa en relation för att kanske få jobb längre fram, säger Veronica Thorvaldsson som har varit projektledare för marknadsgruppen. Hela evenemanget är nämligen ett student­arbete, under en projektledare från universitetet har studenter jobbat i tre grupper med sälj, marknad och den praktiska organisationen.

– Jag personligen har lärt mig jättemycket, säger Veronica som läst media och kommunikation och nu går magisterprogrammet i projektledning.

– Att motivera människor och få dem att vilja jobba i grupp och att hålla många bollar i luften.

Årets Hotspot har flyttat från Aula Magna-byggnaden till idrottshallen.

– Feedbacken säger att utställarna är nöjda, det är luftigare och man upplever inte att det finns bättre eller sämre platser, säger Veronica Thorvaldsson.

På rundvandringen passerar jag Barillas monter och undrar vad de har för nytta av mässan – och upptäcker det direkt eftersom en student som läser HR-programmet stannar till. Och det visar sig att man just nu söker en ny medarbetare på HR-avdelningen, dessutom finns det jobb inom koncernen både i Stockholm och Hamar, Norge.

– Från Filipstad är vi med på Hot Spot-dagen för att berätta vilka jobbmöjligheter det finns hos Barilla, säger Malin Wedholm.

– Dessutom berättar vi om examensjobb man kan göra hos oss, det är ju ett sätt att få kontakt med studenter som sedan kan bli aktuella för anställning.

Examensarbeten – exjobb – marknadsförs flitigt i de flesta montrar.

– Vi har inga jobb idag men vill ändå ha kontakt med blivande ingenjörer och civilekonomer, då är exjobben en bra ingång, säger Anna Stjärnvy, som är vice produktchef på Metsä i Mariestad.

– Den vanligaste frågan vi får är hur långt det är härifrån till Mariestad.

Det delas ut pennor och godis och det dräller av tävlingar för att locka studenterna att stanna till – och därmed bygga arbetsmarknadskontakter för framtiden.