När nya kommunfullmäktige samlades i går kväll hade hälften av ledamöterna inte mer än 1,5 kilometer fågelvägen in till sessionssalen i bibliotekshuset. Flest, tio stycken, bor på Herrhagen. Där finns samtliga partier representerade. Lägger man till de centrala stadsdelarna Tingvallastaden, Klara och Haga, har man täckt in en tredjedel av ledamöterna.
Andra stadsdelar är betydligt sämre representerade. På Kronoparken – stadens folkrikaste, vars fem valdistrikt samlar 6 281 röstberättigade – bor två fullmäktigeledamöter. På Rud, med 3 147 röstberättigade, bor ingen.
Och tittar man utanför själva stan är det långt mellan politikerna. Väster om Härtsöga är det tomt. Norr om Skåre och Edsgatan finns en handfull. Och öster om Skattkärr finns en.
– Det är jättebra att partierna tänker på att nominera både kvinnor och män och att man försöker rekrytera politiker i olika åldrar. Men man glömmer gärna bort att hela kommunen ska representeras, säger Robert Warholm.
Han var ledamot för Folkpartiet i 29 år innan han hoppade av och startade Kvastpartiet, som inte kom in i fullmäktige, och han tycker att innerstadskoncentrationen blivit tydligare med åren.
– Det var en av anledningarna till att jag hoppade av. Jag upplevde det som att det som att det ansågs lite udda att prata om kransorterna i fullmäktige. Det fnissades ofta lite.
• Upplever du att det påverkar politiken?
– Det gör det absolut. Det får konsekvenser som när kommunkontoren lades ner. Eller när badhus och biblioteksfilialer hotas av nedlägging.
Karlstads största parti är Socialdemokraterna. De har 22 mandat i kommunfullmäktige. Alla bor på några få kvadratkilometer kring stadskärnan.
– Kommunfullmäktige ska representera hela kommunen. Kommunfullmäktige ska spegla hela kommunen. Man behöver inte ifrågasätta det första, men att den första socialdemokraten från Väse kommer först på 28:e plats på listan är lite konstigt, säger Lars Wermelin, ordförande i Socialdemokraterna i Väse.
Socialdemokraten från Väse sitter alltså inte i fullmäktige. Det ska också sägas att det är det första namnet från någon kransort, Skattkärr undantaget. Lars Wermelin konstaterar att om S-föreningen i Väse får för sig att driva någon fråga ”lär det märkas ändå”, även utan representation i fullmäktige.
– Men det finns en fråga man kan ställa sig: om vi hade haft bättre spridning på kandidaterna, hade det kunnat påverka valresultatet på marginalen? Hade vi kunnat ta ett mandat till?
Socialdemokraternas östligaste utpost i fullmäktige heter Rickard Nilsson. Han bor i Skattkärr och är också ordförande i arbetarekommunen och han tycker att partiet trots allt är ganska bra på att representera hela kommunen.
– Vi har 22 mandat och lika många ersättare. Och tittar du på den listan är det fler från kransorterna, säger han.
• Fast jag hittar bara ett ytterligare namn från kransorterna om jag tittar på de 44 första namnen på er kommunlista.
– Det finns ibland en vilja att det ska finnas en ledamot från varje ort. Men du representerar inte orten. Du representerar partiet och det representeras lika bra oavsett var ledamöterna bor. Sedan finns det alltid ett mervärde i att ha kandidater från olika delar av kommunen.