”Friliggande villor blandas med radhus och stora lekområden. Här finns en förskola och två grundskolor.” Så beskriver kommunen Hagalund-Gustavsberg. Herrhagen är som sagt den enskilda stadsdel där flest kommunpolitiker bor, men sett till folkmängd är Hagalund-Gustavsberg politikertätast. Här är sex av 1 637 röstberättigade invalda i fullmäktige.
– Vi flyttade hit eftersom det är det kristdemokratiskt starkaste fästet. Här fick vi tio procent, skrattar Peter Kullgren (KD), kommunalråd och Hagalundsbo.
– Skämt åsido. Vad gäller oss hittade vi mest ett trevligt hus här, säger han.
• Hur kommer det sig att så många politiker väljer Hagalund?
– Jag tror att det beror på slumpen. Vilken ålder man är i, var det funnits hus till salu och vilket skede man är i livet.
• Har det någon betydelse var politikerna bor?
– Njae, det har jag svårt att se. Det kanske kan påverka lite om man bor i centralorten eller ute i kommunen, men jag tror inte att det spelar så stor roll.
Han får medhåll av Anders Broman, statsvetare vid Karlstads universitet.
– Traditionellt sett har det inte haft någon jättestor betydelse var kandidaterna har bott. Partierna har nominerat kandidater och vi har haft en stark partikultur. Man röstade inte bara på socialdemokraterna, man var socialdemokrat. I och med att partierna tappa medlemmar och väljarna bestämmer sig senare och senare kan det tänkas att var en kandidat bor får allt större betydelse, inte minst nu när det blir vanligare och mer accepterat med personvalskampanjer.