De kommer från 27 olika länder utanför Norden.
Samtliga är högutbildade men har svårt att få jobb.
Utbildning Korta vägen ska göra vägen till arbete snabbare.
I de två grupperna som nu utbildar sig på Folkuniversitetet finns bland annat ingenjörer, ekonomer, läkare och it-tekniker.
Men att få fäste på den svenska arbetsmarknaden tar tid för utomnordiska akademiker – i snitt sju år. För att snabba upp vägen ut på arbetsmarknaden har utbildningen Korta vägen startats runt om i Sverige på uppdrag av Arbetsförmedlingen.
Tyngdpunkten ligger på fördjupande kunskaper i svenska och arbetscoachning som kombineras med praktik.
Runt 30 procent av 49 personer som gått utbildningen under hösten och våren har fått sommarjobb och några har fått fasta jobb. En del inom det område de är utbildade för, andra inom andra områden.
– Det är inget vi slår oss för bröstet för men det är ändå roligt att så pass många fått jobb så fort och det är viktigt att få arbetslivserfarenhet att sätta på cv:t, säger Nils Sundberg, coach på Folkuniversitetet.
Nu är inte tanken med Korta vägen att alla ska få jobb direkt efter utbildningen.
– De flesta kommer att behöva komplettera sina utbildningar antingen genom komvux eller på universitetet men under Korta vägen får de hjälp att ta reda på vad som krävs och nyttiga kontakter i arbetslivet.
En av dem är Angela Baena, människorättsjurist från Colombia med nästan åtta års juridikstudier bakom sig i hemlandet.
– Först ska jag fortsätta läsa språk för som jurist måste språket i det närmaste vara perfekt eftersom mycket bygger på muntlig och skriftlig argumentation.
Efter det väntar en kompletterande juridikutbildning på runt två och ett halvt år.
– Ibland kan jag känna mig lite trött eftersom jag redan studerat så mycket men jag vet att jag måste fortsätta läsa för att kunna gå vidare på arbetsmarknaden.
Också Shaik Asa All Fattah, allmänläkare från Bangladesh, har en bit kvar. Också för honom gäller det att lära sig mer svenska. För att få svensk läkarlegitimation krävs antingen en test eller en ettårig kompletterande utbildning. Sedan väntar AT-tjänstgöring och målet i framtiden är bli kirurg inom öra, näsa hals.
– Kanske har jag det ändå lättare än Angela eftersom det är brist på läkare.
Hittills har han sökt ett tiotal jobb som undersköterska och personlig assistent. Men ännu har han inte fått något jobb.
– Jag vet inte varför. Men jag väntar på ytterligare några ansökningar.
Båda är nöjda med utbildningen och den praktik de haft.
– Framförallt har vi sparat in tid eftersom vi läser språket väldigt intensivt, säger Angela Baena.